eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Kecskemét Táncegyüttes Csutri csoportjának tagjai a Pünkösdi Örökség Fesztiválon a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. május 24-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Egy ősi kultusz egyetlen nyoma az egyik magyar pünkösdi hagyomány

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység számára a Szentlélek kiáradásának ünnepe.

Pünkösd a legrégebb óta ismert hivatalos ünnep a keresztény egyház három legnagyobb ünnepe közül, részben

a szentlélek ünnepe, másrészt az egyház születésnapja, emiatt az ókeresztény egyház is ünnepelte

- mondta Sándor Ildikó néprajzkutató az InfoRádióban, hozzátéve, hogy a pünkösdi ünnepnek régi antik gyökerei is vannak.

Egykor különösen sok szokás kapcsolódott ehhez az időszakhoz, az egyház, a régi antik, és a népi kultúrából származó elemek keveredtek egymással. "Sok vidékünkön pünkösdkor a lányok házaló népszokásokkal keresték fel a falubelieket, így köszöntve őket és az ünnepet. Emellett létezik

a pünkösdikirály-választás, ami a fiúk, férfiak erőt és ügyességet próbáló versengése"

- sorolta Sándor Ildikó, aki elmondta azt is, hogy a feladatok között előfordul lovaglás, szamaragolás, versenyfutás és magas fára mászás is.

A pünkösdikirály-választás Európa-szerte nagyon sok helyen ismert szokás volt, ami elmondható még a pünkösdhöz kapcsolódó táncmulatságról is - mondta a néprajzkutató. Magyarországon elterjedt a május 1-jén felállított májusfa körüli táncolás, ami egyébként a fakultusz szinte egyetlen emléke a magyar néphagyományban (ellentétben más európai népekkel, amelyek a fák tiszteletét a régi világokban intenzívebben gyakorolták, mint a magyarok).

A csíksomlyói búcsú

Nem Csíksomlyó az egyetlen, ahol éppen pünkösd lett a kiemelt, jeles búcsújáró időszak - mondta Sándor Ildikó. "Napjainkra egy nagyon izgalmas változást figyelhetünk meg, hiszen ez a helyszín már nemcsak a katolikusok számára vonzó és érdekes, hanem turisztikai célponttá is vált. Emellett pedig, mivel egy határon túli, de a magyar kultúra szempontjából fontos helyszínről van szó,

a nemzeti identitás megnyilvánulása is a csíksomlyói búcsú látogatása

- hívta fel a figyelmet Sándor Ildikó néprajzkutató, hozzátéve, hogy az elmúlt években nőtte ki magát a vallási esemény egy szélesebben értelmezett közösségi programmá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×