INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

parlament

kövér lászló

áder jános

orbán viktor

alakuló ülés

A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án.

Megtartotta alakuló ülését a parlament

Megalakult az új Országgyűlés. Házelnökké ismét Kövér Lászlót választották. Áder János államfő javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Kedden 198 megválasztott képviselő tett esküt, majd megalakult az új Országgyűlés. Az eskütétel szövegéhez a DK-s képviselők hozzáfűztek pár szót egy új alkotmány elfogadásáról és a köztársaság “helyreállításáról”, ám az alakuló ülést vezető korelnök, Turi-Kovács Béla megkérte az Országgyűlést, hogy hagyja figyelmen kívül a közjátékot. A megválasztott 199 képviselő közül egyedül az LMP-s Hadházy Ákos nem tett esküt.

Áder János köztársasági elnök, köszöntve a megalakult Országgyűlést, aláhúzta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.

Az államfő három kérdést javasolt megfontolásra az Országgyűlésnek.

  • Elsőként, hogy tekintsék át a választási eljárás tapasztalatait és módosítsák a választási törvényt, ha szükségesnek tartják.
  • A köztársasági elnök a kamupártok elleni hatékonyabb fellépést szorgalmazta,
  • elfogadhatatlannak nevezte az átjelentkezők sorban állását és elnézést kért az érintettektől.

Eztán a köztársasági elnök

azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét válassza meg miniszterelnöknek.

Áder János úgy vélte, hogy az Európai Unió néhány vezetője mintha az utóbbi években elvesztette volna iránytűjét, az Országgyűlés későbbi munkájára vonatkozóan pedig arra kérte a képviselőket, hogy gondolják végig: milyen Európában szeretnénk élni, milyen kihívásokat tartogat az új gazdasági világrend és miként őrizhető meg környezetünk az elkövetkező generációk számára.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke korábban arról számolt be az alakuló ülés résztvevőinek, hogy a választást eredményesen és törvényesen bonyolították le, ám mindketten több módosítást is szorgalmaztak a választási törvényben, például az átjelentkezők sorban állásának megelőzése érdekében, amelyről az államfő is beszélt. A beszámolókat kormánypárti többséggel elfogadták.

Összesen hét frakció megalakulását jelentették be: a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP és a PM alakított képviselőcsoportot, majd a parlament ismét Kövér Lászlót választotta házelnöknek, aki letette hivatali esküjét. Köszöntőjében

a házelnök kiszámíthatóságot ígért,

valamint azt, hogy a szuverén magyar népakaratot minden körülmények között tiszteletben tartja és ezt kérte képviselőtársaitól is.

Az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját a parlament, az alakuló ülésen megválasztották a testületek elnökét, alelnökeit és tagjait is. Az új ciklusban is 15 állandó bizottság működik majd,

A Ház csütörtökön folytatja a munkát, ekkor választhatják kormányfőnek Orbán Viktort.

Nyitókép: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018