eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora beszédet mond az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulós rendezvénysorozatához kapcsolódóan megtartott tudományos konferencián az NKE épületében, a fővárosi VIII. kerületi Ludovika téren 2016. szeptember 16-án. A tanácskozás témája: az államszervezet és az államiság az Alaptörvényben.
Nyitókép: Mohai Balázs

Patyi András: így lehet elkerülni a választási sorban állást

Valamennyi egyéni parlamenti mandátum jogerős, a képviselők már átvették megbízólevelüket. Az újraszámolás csupán a listás eredményeket érintheti, ám a Nemzeti Választási Bizottság elnöke ebben sem vár érdemi változást. Az átjelentkezési határidő rövidítése, az NVI elnökének közvetlen intézkedési jogkör adása és másik szavazókör kijelölésének lehetősége megoldaná az április 8-i választáson tapasztalt, estébe nyúló sorbanállást – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Patyi András.

Nem választókörökben, hanem csupán öt szavazókörben rendelte el a Kúria a listás szavazatok újraszámolást – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

„Ezt a – a Kúria végzése alapján – az egyéni választókerületi választási irodák végzik, van, ahol már el is végezték, és van, ahol majd ezután fogják elvégezni” – tájékoztatott. A bírói szerv ezt követően hozza meg a döntését,

a bírák mérlegelik, hogy a szavazókörökben tapasztaltak, illetve a voksok újraszámlálása befolyásolja-e a választás végeredményt, vagy csupán a szavazatszámokat kell korrigálni.

Az eredmény megváltozása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy megváltozna az elnyert parlamenti mandátumok száma – tette hozzá Patyi András. „Ahhoz nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönni, mint ami a jegyzőkönyvekben jelenleg rögzítve van. Tehát ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon, ahhoz – az én emlékeim szerint – több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie” – hangsúlyozta.

Csak azért, mert valahol szoros eredmény született, vagy sok az érvénytelen szavazat, nincs automatikus újraszámolás – mondta az NVB elnöke.

„Felül lehet vizsgálni megfelelő kérelem alapján, de önmagában az, hogy szoros az eredmény, nem rendel el kötelező újraszámolást”

– fogalmazott Patyi András, aki hozzátette: az egyéni mandátumok jogerősek, a megbízólevelek már ott vannak a képviselőknél.

Ezek az újraszámolások nem változtatnak érdemben a pártok listás eredményein. Az NVB elnöke elmondta: a 10200-nál is több szavazókörből csupán öt esetben számolják újra a szavazatokat. Hozzátette: a Kúria még dönthet további újraszámolásokról.

Kígyózó sorok

Az országgyűlési választáson tapasztalt, estébe nyúló sorban álláson javítana, ha néhány nappal lerövidítenék az átjelentkezés határidejét, és ezáltal több idő lenne a felkészülésre – mondta Patyi András, hozzátéve: jelenleg a szavazást megelőző második nap délutánjáig lehet átjelentkezni. A kérelmeket el kell bírálni, a megfelelő iratokat el kell jutattni a szavazókörökbe – hívta fel a figyelmet.

„Az utolsó néhány napban nőtt meg nagyon az átjelentkezéssel a szavazóknak az aránya a XI. kerületben, ahol szerintem hősies küzdelemmel gyakorlatilag majdnem 10 ezer átjelentkező választópolgár szavazását biztosították” – emelte ki az NVB elnöke.

„Embertelen munkát végeztek”

– tette hozzá.

A törvény egyetlen szavazókört jelöl ki az átjelentkezők számára – hangsúlyozta Patyi András. Sokat segítene, ha nagy számú átjelentkező esetén a törvény másik szavazókör megnyitását is lehetővé tenné – véli a választási bizottság vezetője.

Patyi András kezdeményezni fogja, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kapjon közvetlen utasítási jogkört a választást helyben lebonyolító önkormányzati alkalmazottaknak.

„Választási ügyekben általános jellegű utasítást adhat ki az NVI elnöke, de nem munkahelyi felettese, tehát az utasítási jogot erősíteni kellene” – fogalmazott.

Patyi András hangsúlyozta: a 106 kijelölt szavazókörből 104 esetében probléma nélkül szavazhattak az átjelentkezők, egy helyen hosszú sor mellett ugyan, de győzték a munkát, és

csupán egy olyan szavazókör volt – Budapest VI. kerületében –, ahol komoly szervezési gondok voltak.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×