eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a göncruszkai olajtökmag-tisztító és -feldolgozó üzem ünnepélyes átadásán Göncruszkán 2018. április 5-én.
Nyitókép: Vajda János

Balog Zoltán nem újrázik, alapítványi munkája lesz

Az emberi erőforrások minisztere nem vállal újabb szerepet a kormányban. Orbán Viktor két pozíciót ajánlott fel neki, és ő az alapítványit választotta. Az EMMI mégis egyben marad. Balog Zoltán beszélt Orbán Viktor új szerepéről is.

Új kormány, új struktúra jön létre Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint, valamint a következő időszak középpontjában a demográfia lesz az egyik legfontosabb kérdés. Ennek kapcsán Balog Zoltán az Origónak adott interjúban elmondta: "a jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy

az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben a struktúrában és összeállításban marad. Nekem ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslataim, amiket ő nem fogadott el.

Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is. Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni.

A másik feladat, amit fölvázolt, nagyon izgalmasnak tűnik számomra. Nem kerültem a nyilvánosságot, de ebből az elmúlt évben kicsit sok volt, és itt az idő, hogy olyan munkát végezzek, mely kevesebb napi szintű kitettséget jelent a nyilvánosságnak, s több intellektuális lehetőséget, kihívást nyújt. Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, melyet Európában folytatunk".

Balog Zoltán elmondta, hogy bár most is ő áll a Polgári Magyarországért Alapítvány élén, akormányzati munkája miatt eddig nem tudott ott teljes értékű munkát végezni - ezentúl erre fog koncentrálni.

Arról is beszélt továbbá, hogy

- Orbán Viktor kis kormánnyal szeret dolgozni, most is az lesz, a miniszterek száma várhatóan nem fog változni;

- a miniszterelnök a mai frakcióülésen azt mondta, hogy "eddig vezette a kormányt, most irányítani akarja, és ebben segítségére lesz a Miniszterelnökséget vezető miniszter is";

- az utódlásra vonatkozóan "három nevet kért tőlem a miniszterelnök, ezek közül fog választani";

- "Nem egyszerűen az a célunk, hogy megvédjük magunkat, hanem az, hogy megerősítsük a szellemi alapjait annak az iránynak, melyet mi nemcsak Magyarország számára, hanem Európa számára is kívánatosnak tartunk."

- "Elsősorban az Európai Néppárton belül szeretnénk ezt az irányzatot erősíteni, de európai szinten minden olyan gondolkodó, politikusi, közéleti körben ott leszünk, ahol erre fogadókészség van."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×