eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újra előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba - a nap hírei

Jövő hét közepén válik véglegessé az április 8-i választás jelöltjeinek névsora. Geréb Ágnesnek nem kell börtönbe vonulnia addig, amíg a köztársasági elnök el nem bírálja kegyelmi kérvényét.

Újra előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája harminc napra rendelte el letartóztatását. A bíróság megállapította azt is, hogy jogszerűen vették őrizetbe a politikust pénteken. Ügyvédje fellebbez. Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás. A politikus-ügyvéd tavaly nyár óta előzetes letartóztatásban volt, de múlt héten kiengedték, miután képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, és így mentelmi jog illette meg. Az ügyészség kezdeményezésére azonban mentelmi jogát felfüggesztette a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, ezután kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Jövő hét közepén válik véglegessé az április 8-i országgyűlési képviselőválasztás egyéni és listás jelöltjeinek névsora. Délután négy órakor lejárt a jelöltállítási határidő, sokan az utolsó órákig gyűjtöttek ajánlásokat. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az Inforádiónak elmondta, hogy a több mint 600 ezer ajánlóívnek még alig több mint harmadát adták le. Az országos lista bejelentésének határideje kedd délután 4 órakor jár le.

15 megyében mintegy ötven egyéni jelöltet állít az április 8-i országgyűlési választáson az Együtt, az adatok még nem véglegesek. A párt országos listát is állít, az ehhez szükséges dokumentumokat benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak. A párt több választókerületben is visszalép az LMP és az MSZP javára, de azt várja, hogy a visszalépések váljanak kölcsönössé. Közben a Momentum jelöltjei 97 helyen adtak le ötszáznál több ajánlást.

 

Az LMP társelnöke újból feljelentést tesz a KLIK által uniós pénzből vásárolt informatikai rendszerek ügyében. Hadházy Ákos az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott tájékoztatón azt mondta: Balog Zoltán minisztert, illetve a Klebelsberg Központ jelenlegi és korábbi vezetőit is felelősség terheli. Hozzátette: a múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerte el, hogy az informatikai rendszerek valójában nincsenek meg, vagy használhatatlanok. A KLIK-nek 1,2 milliárdot kellett visszafizetnie.

Információs kampányt indít a Demokratikus Koalíció a legesélyesebb ellenzéki jelöltek érdekében. A párt arra kérik a választókat, hogy listán csak a bejutásra esélyes demokrata pártokra szavazzanak, egyéniben pedig a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltet támogassák. Arató Gergely szerint a Fidesz azért hozta létre az egyfordulós választási rendszert, hogy akkor is nyerhessen, ha kevesebb szavazatot kap, mint az ellenzék.

Elkészültek az adóbevallások, az adóhatóság honlapján már ügyfélkapun keresztül elérhetőek a tervezetek. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a több mint 3 millió 200 ezer ügyfélkapuval rendelkező magánszemély akár a mobiltelefonján, a tabletjén vagy a számítógépen is megtekintheti, illetve ha szükséges, szerkesztheti is az szja-bevallását. Varga Mihály hozzátette, hogy ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor nem kell tennie semmit.

A jövőben nem veszne el a SZÉP-kártyáról el nem költött régebbi összeg, de havidíjat kellene fizetni utána. A kormány.hu-n megjelent tervezet szerint a kártyakibocsátó havonta legfeljebb 3 százalékot számíthatna fel. A jelenleg hatályos rendelet szerint a határidőre fel nem használt összeget vissza kell fizetni a munkáltatónak vagy jogutódjának.

Olaszországban a fennálló hatalmat támadó Öt Csillag Mozgalom, valamint a migráció- és Európa-ellenes politikát hirdető Északi Liga jelentős előnyét vetítik előre a parlamenti választás részeredményei. A parlament mindkét házában a 31 éves Luigi Di Maio vezette Öt Csillag lesz a legnagyobb önálló párt a maga 32-33 százaléknyi szavazatával, ám ereje elmarad majd az együttesen csaknem 37 százalékhoz jutó jobboldali konzervatív pártszövetségétől. Silvio Berlusconi a jobbközép pártszövetségnek követeli a kormányalakítás jogát. Matteo Renzi korábbi olasz miniszterelnök bejelentette: távozik a Demokrata Párt éléről, a kormányon lévő PD a voksok mintegy 19 százalékát szerezte meg.

A közös kormányzáshoz jó alapnak tartja a szociáldemokraták pártszavazásának eredményét a német kancellár. Angela Merkel a Kereszténydemokrata Unió elnökségi ülése előtt arról beszélt, hogy csaknem fél évvel a választás után a németek joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon. Az SPD tagsága csaknem kétharmados többséggel szavazta meg a koalíciós szerződést, amely Angela Merkel szavai szerint a Németországban élők javára elvégzendő feladatok gyűjteménye.

A szlovák állam destabilizációjára tett kísérletnek nevezte Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolása után történteket a miniszterelnök. Robert Fico erről azzal összefüggésben beszélt a pozsonyi kormánypalotában, hogy az államfő az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva a kormány széles körű átalakítását vagy előrehozott választások kiírását javasolta. A miniszterelnök még aznap elutasította Andrej Kiska kezdeményezését azt a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítve.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×