eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
Molnár Gyula: a kormány csupán szavakban nemzeti

Molnár Gyula: a kormány csupán szavakban nemzeti

Az MSZP elnöke szerint a szocialista párt és a Párbeszéd szombaton elfogadott közös listája már nem változik, de az egyéni jelöltek koordinált indításában március 15-ig érdemes lesz egyeztetni. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a következő 1-2 hét az aláírásgyűjtésről szól, ezután következhetnek a kölcsönös visszalépésekről szóló tárgyalások az ellenzéki pártok között.

Már hétfőn megkezdi az intenzív aláírásgyűjtést az MSZP, és a párt – szövetségben a Párbeszéddel – mielőbb országos listát akar állítani az április 8-i parlamenti választásra – közölte Molnár Gyula. „Szerintem lesz annak jelentősége a következő hetekben, hogy ki az, aki magyarázza azt, hogy nagy és fontos párt, és ki az, aki tényleg nagy és fontos párt” – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Az MSZP elnöke megjegyezte, hogy jelöltenként az előírt 500 aláírást és a megfelelő tartalékokat gyűjtik össze, utána már nem folytatják a gyűjtést. Molnár Gyula a kampány egyik fontos részének tartja ezt az időszakot. „Ilyenkor lehet leginkább úgy találkozni az emberekkel, hogy nagyon gyorsan kiderül, hogy ki az, aki elutasít, ki az, aki nagyon várt, és ki az, aki győzködhető” – emelte ki.

Molnár Gyula szerint a szocialista párt és a Párbeszéd közös listája már nem változik. „Nagy biztonsággal arra készüljön mindenki, hogy az MSZP és a Párbeszéd ebben a formában indul a választáson” – fogalmazott. A pártelnök arról is beszélt, hogy még lehetnek kölcsönös visszalépések, a koordináció így marad.

Megjegyezte, hogy bár elvben április 7-ig vissza lehet lépni az esélyesebb ellenzéki jelölt javára, a végső döntéssel nem lehet addig várni. „Aki április 7-én csinálja, az nem tudja elmagyarázni a választóknak. Tehát március 15-én a színpadon kell állni azoknak, akik kölcsönösen visszaléptek egymás javára” – hangsúlyozta. 

Molnár Gyula úgy látja, hogy az aláírásgyűjtés adatai alapján február végétől lesz érdemes tárgyalniuk az ellenzéki pártoknak az esetleges visszalépésekről.

Az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjasok helyzete mellett az MSZP azzal kampányol, hogy felzárkóztatja az elmúlt 4-8 évben leszakadt rétegeket – jelezte Molnár Gyula. A pártelnök hangsúlyozta, hogy idén akarnak kormányváltást, nem 2022-ben.

Az ország kettészakadását látja a Fidesz-kormányzás fő problémájának az MSZP – mondta Molnár Gyula. „Van egy nagyon szűk elit, aki elképesztő módon gyarapodott ebben a négy-nyolc esztendőben – nem a tehetsége, hanem sokkal inkább a családhoz és a tűzhöz való közelsége alapján –, és egy jelentős részben pedig leszakadt a magyar társadalom többsége” – fogalmazott.

Az ellenzéki párt elnöke hozzátette, hogy az Európa-pártiságról, az oktatás és az egészségügy fejlesztéséről, illetve a nyugdíjakról is szó lesz a kampányban, amelyben kiemelt szerepet kap az állami korrupció, még ha sokan legyintenek is a téma hallatán. Molnár Gyula szerint a nemrég napvilágot látott OLAF-jelentésre reagálni kell. „Kell egy kiemelt ügyek ügyészsége vagy korrupcióellenes ügyészség, amelyik a mai ügyészségtől függetlenül működik” – mondta a pártelnök.

Molnár Gyula számos további problémát is megemlített. Szerinte a kormányzat csupán szavakban nemzeti, középosztálypárti, valójában nem épít erős Magyarországot, és kiszolgáltatja a multinacionális tőkének az országot. „Soha még ennyi adókedvezményt és támogatást a multik nem kaptak. A szakszervezeti jogokat megszűntették, ezáltal gyakorlatilag beszívják a multikat” – fogalmazott az MSZP elnöke, aki szerint a kormány szándékosan butíta szakképzést.

Az MSZP elnöke szerint Magyarország lemarad a térségben, lemarad Európában és lemarad a 21. századhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×