eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Minőségugrás a magyar gasztronómiában

Minőségugrás a magyar gasztronómiában

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a mostani volt az eddigi legszínvonalasabb magyar Bocuse d'Or-döntő. Hamvas Zoltán arról is beszélt, hogy sokat tesznek azért, hogy a gasztronómiai innováció a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy minden eddiginél szorosabb volt a Bocuse d'Or magyar döntője. Hozzátette, hogy a verseny célja pedig éppen az, hogy a csúcsgasztronómiát egyre többen képviseljék Magyarországon és a minőségugrás a hétköznapi vendéglők szintjén is érzékelhető legyen.

Hamvas hozzátette,

„önös érdek lenne” ha a csúcsgasztronómiát pár ember kisajátítaná,

és csak arról szólna, hogy pár ember gladiátorként megküzdene az ellenfelekkel a világdöntőn. Ezért a Magyar Bocuse d'Or Akadémia könyv, DVD, Blu-ray formában is kiadta a receptúrákat, hogy a hétköznapi vendéglátás számára is elérhető legyen a gasztronómiai innováció.

Az akadémia elnöke szerint a magyar gasztronómia fejlődése abban is megmutatkozik, hogy ma már a fine dining éttermek 90 százalékban Magyarországon tudják beszerezni a minőségi alapanyagokat.

„Azt gondolom, hogy ez is egy divat: egyre több termelői piac van, egyre több olyan dolog jelenik meg, amit kutatni kell.

Nehogy valaki azt gondolja, hogy kánaáni helyzetet festek le

mert nem ez van , de megy előre a dolog, és ha visszanézek öt évre, akkor egészen fantasztikusan javul az alapanyag-helyzet– fejtette ki Hamvas.  

A minőségi alapanyagok ismerete pedig elengedhetetlen a Bocuse d'Or sikerekhez is, hiszen ezen a versenyen az íz számít. 20 pontot ér a tálalás kinézete, a látvány, 20 pontot ér a tiszta, pontos munkavégzés, és 60 pontot az ízért kapnak a versenyzők, tette hozzá.

Túl a magyar döntőn

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.

Enrico Crippa zsűrielnök, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csillagot tudhat magáénak, a díjátadón kiemelte: magas színvonalú volt a verseny, a magyar séfek felkészültek voltak, nehezen hozta meg döntését a zsűri.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyaga volt a borjúszűz, a csülök és a velő, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás. A verseny napján sorsoltak ki egy meglepetés zöldséget és fűszert: a metélőhagymát és a zöldborsót, amelyek szintén kötelező elemek voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×