eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kabinokat tenne a mozgólépcsők közé Tarlós István

Kabinokat tenne a mozgólépcsők közé Tarlós István

Biztosítja az M3-as metró teljes akadálymentesítését a budapesti városvezetés – közölte a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában bemutatta az erre szolgáló eszközöket is. Az erről szóló népszavazási kezdeményezést szándékos félrevezetésnek tartja a városvezető, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt kezdeményező szocialisták kormányzásuk idején nem foglalkoztak az akadálymentesítéssel.

„A Gyurcsány-kormány annak idején a most hangoskodó szocialistáknak pont egy tizenharmad annyi pénzt adott akadálymentesítésre mint az Orbán-kormány nekünk” – jelentette ki a főpolgármester. „Ők egy liftet építettek, mi máris tizenhármat építünk” – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: az M3-as metró minden állomását akadálymentesíteni fogják, és egyedül a Dózsa György úti megállónál nem lesz lift kiépítve.

„Tőlem összegyűjthetik az aláírásokat, én egy pillanatig nem alszom nyugtalanul tőle”

– reagált a városvezető a hétfőn induló kezdeményezésre, melyet a Kúria január végi döntése alapján indíthattak el ellenzéki képviselők. Szerinte a fővárosi lakosok teljesen feleslegesen írják alá az íveket, ha összejön a népszavazás, körülbelül két lift árát dobják ki az ablakon feleslegesen. 

A liften kívül más akadálymentesítő megoldások is léteznek: ilyen a mozgólépcsők között ferde pályán közlekedő kabin – tájékoztatott Tarlós István.

Hídak

Hamarosan elkezdődhet a Lánchíd és az alagút felújítása – közölte Tarlós István, aki a Galvani-hídról tavaszra ígért részletes tájékoztatást. A főpolgármester szerint szükség van az építményre, sőt több Duna-hidat és budapesti felüljárót kéne építeni. A kormányzat koncepciója, amivel felhergelték az embereket, azonban „udvariasan szólva is vitatható”.

A Lánchídat és a pesti parton a kettes villamos alagútját egy ütemben fel kell újítani – hangsúlyozta a városvezető. Ezt csupán egy másik építkezés előzi meg: a BAH-csomópont „ráncfelvarrása”, amelyet baleset védelmi és funkcionális okokból kell megtenni. Forgalomszervezés miatt a két felújítás egyszerre nem lehetséges – tette hozzá Tarlós István. A Lánchídat a munkálatok alatt teljesen lezárják, ha nem így tennének, jelentősen meghosszabbodna a felújítás időtartama.  

Római-part

A főváros a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos vitától függetlenül felkészül egy esetleges tavaszi árvízre

– mondta a főpolgármester. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság saját hatáskörben elkészíti a Barát-patak torkolati műtárgyát, melyet elsősorban Budakalász vélelmének érdekében kell létrehozni. A pünkösdfürdői védműmagasítás és az aranyhegyi árok védművének és torkolati műtárgyának megépítése már elindult – tájékoztatott a főpolgármester.

A parttal párhuzamos védőszakasz megépítésének helyéről április végéig vitatkozhat a tudósokból, akadémikusokból, országos vízügyi hatóság képviselőiből álló grémium.

A klasszikus árvízvédelem előkészítésében a főpolgármesteren kívül kormányhivatal vezetője és a katasztrófavédelem vezetője van döntési helyzetben – emelte ki Tarlós István. Utóbbi elsősorban az evakuálásért felelős. A főpolgármester január 10-én tartott egy értekezletet, ahol 23 pontban az előkészületek valamennyi, jogszabályon alapuló követelményét végigvették: szó esett többek között a törzsek felkészítéséről, a mentési és védekezési gyakorlatokról, az eszközök felülvizsgálatáról.

Bár az alpokban magas a hóban tárolt vízkészlet mennyisége, ebből nem következik, hogy komoly árvízre kell számítani tavasszal – hangsúlyozta Tarlós István. A kormányhivatal, a védelmi bizottság és a főpolgármesteri hivatal mindent megtesz a felkészülés érdekében, ami szakmailag és emberileg lehetséges – ígérte a városvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×