eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordul a katalán elnökválasztás miatt – a nap hírei

Kivonultak a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonsági bizottság üléséről. Visszautasítja a magyar kormány az ENSZ-főtitkár migrációval összefüggő nyilatkozatát. Pénteken megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások.

Kivonultak a kormánypárti képviselők az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli üléséről, miután Szél Bernadett is megjelent a teremben. A testület így határozatképtelen volt. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz lépése elfogadhatatlan, ezért Kövér László házelnök közbelépését kéri. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: levélben fordul Soros Györgyhöz, hogy le lehessen zárni a témát. A Jobbik meghallgatná Altusz Kristóf államtitkárt, aki egy máltai lapnak 1300 ember befogadásáról beszélt, és Pintér Sándor belügyminisztert, aki azt mondta: nem tud arról, hogy Soros György illegális migrációt szervez. A testület Orbán Viktor kormányfőt is meghívta, de a miniszterelnök nem ment el az ülésre. Molnár Zsolt közölte: február 8-ára ismét összehívja a bizottság ülését.

Visszautasítja a magyar kormány az ENSZ-főtitkár migrációval összefüggő nyilatkozatát. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: António Guterres álláspontjával ellentétben a migrációt nem támogatni kell, hanem meg kell állítani. Szijjártó Péter megdöbbentőnek nevezte, hogy a főtitkár úgy mond egyértelműen pozitív véleményt a migrációról, hogy több ENSZ tagállam ellentétes álláspontot képvisel. António Guterres egyebek mellett azt mondta, hogy a migráció igazi lehetőség, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

A digitális átalakulás és a versenyképesség javítása a nagyobb ütemű gazdasági növekedés elérésének kulcsa - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a 2. Regionális digitális csúcstalálkozón Budapesten kiemelte: a digitális átállás nagyon fontos lépése az 5G technológia bevezetése, amely új lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén. Varga Mihály az aláírt smart city szándéknyilatkozatról azt mondta: az ennek alapján megvalósuló fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az okosváros-együttműködések kialakításához Közép-Kelet Európában.

Közös nyilatkozatot fogadott el a 4 visegrádi ország, valamint Horvátország agrárminisztere a Közös Agrárpolitikáról Budapesten. A magyar V4 elnökség szervezésében tartott találkozón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt: az országok egyetértettek abban, hogy olyan gazdabarát, egyszerű közös agrárpolitika kell, amely lehetővé teszi a gyors hozzáférést a forrásokhoz és biztosítja a világpiaci versenyképességet.

Versenyképességi kérdésnek tartja az emberi erőforrások minisztere az oktatás színvonalának támogatását. Balog Zoltán, Brüsszelben, az első európai oktatásügyi csúcstalálkozó szünetében Európa legfontosabb erőforrásának nevezte az oktatást és a kultúrát. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az oktatás területén messzemenően támogatja a közös európai oktatási tér létrehozását és erősítését.

Évenkénti egyszeri, az átlagnyugdíjnak megfelelő mintegy 120 ezer forintos juttatást ígér a nyugdíjasoknak Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje. Az ellenzéki politikus az Országos Nyugdíjas Parlament ülésén arról is beszélt, hogy a nyugdíjemelések számításakor az infláció mellett a bérek növekedését is figyelembe kell venni, emellett lehetővé kell tenni a nyugdíj melletti munkavégzést, és vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét.

A devizahiteles-kerekasztal újbóli összehívását kezdeményezi a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke arról beszélt: a tanácskozásra a hitelkárosultakat képviselő szervezetek vezetői mellett a politikai pártok, a kormány és Bankszövetség is meghívót kap. Hozzátette: a Jobbik megoldási csomagot dolgozott ki a devizahitel-károsultak érdekében és a kölcsönök felvételkori árfolyamon forintosítását szorgalmazta.

Hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A kétszeres Kossuth díjas színésznő orvosai úgy döntöttek, hogy velemi otthonában gyógyulhat tovább. A nemzet színésze egy évet töltött a szombathelyi Markusovszky Kórházban, az intézmény több osztályán is ápolták. A Blikk újságírójának velemi otthonában azt mondta: jól érzi magát és most a felerősödésére koncentrál.

Péntek reggel megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások - értesült a dpa német hírügynökség. Szociáldemokrata források szerint először a közös kormányzásra készülő pártok elnökei, a CDU-t vezető Angela Merkel kancellár, a CSU-t irányító Horst Seehofer és a Német Szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz ül össze. Ezután a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek részvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. A CDU arra törekszik, hogy minél hamarabb lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket.

A spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadná meg azt döntést, hogy Carles Puigdemont ismét jelölt a katalán elnöki posztra. A spanyol miniszterelnök-helyettes jelentést kért a spanyol államtanácstól arról, hogy jogszerű-e a katalán vezetés lépése. Állásfoglalást kért arról is, hogy a katalán parlament tarthat-e elnökválasztást a jelölt távollétében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×