INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
belföldörökbefogadásgyermekkereskedelem
Illegális örökbefogadások Magyarországon - a rendőrség is figyel

Illegális örökbefogadások Magyarországon - a rendőrség is figyel

Jelentős összegeket kért egy házaspár azért, hogy örökbe adja születendő gyermekét – egy kereskedelmi tévé rejtett kamerés felvétele szerint. Ez súlyos bűncselekménynek számít Magyarországon.

Az utóbbi időkben egyre több olyan esetről lehetett hallani, ahol a szülők a nem várt gyermeküket több százezres, sőt ötmillió forintos, úgynevezett „fájdalomdíjért” adták tovább.

Ez esetben gyermekkereskedelemről lehet beszélni, ami rendkívül kockázatos –

mondta Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke az InfoRádiónak. 

Az alapítvány elnöke elmondta, már több alkalommal is jelezték a pénzért való örökbeadásokat a minisztérium felé, sőt a rendőrséggel is kommunikáltak már, amiből az derült ki, hogy a hatóságok is tudnak ezekről az esetekről. Maga az alapítvány azonban önmagában nem tud mit tenni, tette hozzá. 

„Messze nincs annyi örökbe fogadható gyermek és főleg csecsemő korú, vagy újszülött korú, mint ahányan várakoznak újszülött babára. Ez okozza ezt a helyzetet” – mondta az alapítvány vezetője. Hozzátette, zömében kétségbeesett 40 év fölötti házaspárok azok, akik nem akarják kivárni a hivatalos várakozási időt, és inkább illegálisan fogadnak örökbe.

Budavári Zita szerint az örökbefogadó szülök elsősorban azt akarják, hogy a gyermek egészséges és ne roma származású legyen. A biológiai szülők nem mindig fogalmaznak meg elvárásokat – bár volt arra is példa, hogy azt akarták, a gyerek vallásos neveltetést kapjon.

A nyílt örökbefogadásoknál a civil szervezet a szülésig nem szól az örökbefogadóknak. 

„Akkor van a probléma, amikor a terhesség harmadik trimeszterében a házaspár és a biológiai szülő már megismerkednek egymással – mondta az alapítvány vezetője, aki  számos olyan esettel találkozott már, ahol az örökbefogadók az utolsó trimesztert végig finanszírozzák, de a szülő a gyermekét már nem mutatta meg nekik. 

Kapcsolódó hang

Adoptálandó csecsemők százezrekért – veszélyes üzlet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH