INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

albérlet

lakáskiadás

nemzetgazdasági minisztérium

Jelentős válozás jön az albérleteknél

Infostart / InfoRádió

Jelentős megtakarítással és az adminisztráció csökkentésével jár a lakáskiadás adózásának könnyítése a nemzetgazdasági tárca szerint. A lépés sokat fehéríthet a hagyományos albérletek piacán és a rövid távú bérbeadásnál egyaránt - olvasható a Magyar Időkben.

"Jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét, hiszen csak a személyi jövedelemadó terheli a kiadást. A szabályok betartása mellett szól a kedvező adóterhen kívül az is, hogy a bérlő és a bérbeadó jogait csak legális szerződés biztosíthatja maximálisan – idézi a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét.

A tárca szerint az adminisztráció csökkentésével és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak jövőre a lakásukat bérbe adók.

A hagyományos módon kiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövid távra bérbe adók, így az airbnb-zők pedig akár három lakásra vagy üdülőre is választhatják a kedvező tételes átalányadót. Ez szobánként mindössze 38 400 forintot jelent, de fontos, hogy utólag ez az adózási forma nem választható.

Az NGM hangsúlyozta: ha a bérbeadásból származó jövedelem nem a bevallásból, hanem az adóhatóság ellenőrzési eljárásának keretében derül ki, akkor az eltitkolt adón felül adóbírságot és késedelmi pótlékot is fizetni kell. A két intézkedéssel együttesen majd hárommilliárd forint marad a lakáskiadóknál, a könnyítés miatt pedig jelentős növekedés várható a legális lakáskiadásban - olvasható a Magyar Időkben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018