eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Gondok vannak az új egészségügyi rendszerben

Egyelőre csak fennakadásokkal működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, mert a háziorvosok és a patikák egy része nem tud csatlakozni a hálózathoz.

Novemberben indult el az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), ám a szereplők problémákat tapasztalnak. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, nem működik a kapcsolat létesítéshez szükséges szoftver, hozzátéve, hogy a receptek kiadása egyébként a 18 év alatti korosztályban továbbra is papír alapon történik.

„Még nem tudjuk használni a rendszert.

Póta György hangsúlyozta, két hiba miatt akadozik az indulás; az egyik a túlzott megterhelés, a másik a szoftverfejlesztők késlekedése.

„Ezt egyébként előre jeleztük is, a szoftverkészítőknek maguknak kellett kidolgozniuk a kapcsolódást. Ennek azonban nem mindenki tett eleget. Amit én használok, azt írta ki,

ma még mindig nem, de holnap már valószínű.”

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hozzátette, lehet, hogy jól felépített a rendszer, de azt nem ellenőrizték, hogy a forgalomban lévő szoftverek hogyan kapcsolódnak.

„Sok szoftverfejlesztő van a rendszerben, a gondok a kicsiknél vannak. Ha ők nem tudnak lépést tartani, kieshetnek a piacról" - közölte.

Póta György hozzátette, ez évek óta, már az elektronikus tér előtt is probléma volt, hogy az OEP (ma NEAP) minden olyan szoftvert elfogadott, ami a szükséges, minimális adattartalmat biztosította.

„Az egyéb fejlesztéseket a piacra bízták, hogy a szolgáltató, azaz a házi gyermekorvos döntse el, hogyan tart lépést a megváltozott körülményekkel.”

A tesztüzemet egyetlen szolgáltatóval végezték el – tette hozzá a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Kevesen váltják ki az e-receptet

A felnőtt ellátásban is vannak gondok az EESZT elérhetőségével - mondta az InfoRádiónak a FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

„Az informatikussal most jutottunk oda, hogy előírásszerűen működik a rendszer. Viszonylag gyorsan küldi és nyomtatja a receptnek kinéző felírási igazolást. Kérdés, hogy a nagyüzemi órákban a hálózat és a szerverközpont mit bír el.”

Selmeczi Kamill jelezte,

a betegeket nem érdekli, milyen rendszerben kapják meg a vizsgálatot, írják ki táppénzre vagy kapják meg a receptjeiket,

hozzátéve, hogy a lakosság nagy részének nincs e-személyi igazolványa, így nem is tudja kiváltani az e-receptet.

„A lakosság jelentős részének nincs aktivált e-személyi igazolványa, sőt sokszor az okmányirodában az ügyintéző sem tudja, mit jelent a kék és a zöld boríték, így az emberek nem tudják, ha okosigazolvánnyá alakítható okmányt kapnak. Ez akkor okoz majd problémát, amikor már nem lesz kötelező a felírási igazolást recept formájában kiadni, csak e-receptet lehet majd a felhőn keresztül a patikába juttatni.”

A FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hozzátette, a betegeknek igazi akadályt azért ez sem fog jelenteni, mert a személyi igazolvánnyal és a TAJ-kártyával ki fogják tudni váltani a gyógyszereket, igaz, a patikusnak több idejét és energiáját veszi majd igénybe – tette hozzá Selmeczi Kamill.

Minden beteg megkapja a gyógyszerét

A november 1-jei éles indulásra minden gyógyszertár regisztrációja megtörtént, ugyanakkor több olyan is volt, amelyiknek az informatikai rendszergazdája az éles kapcsolatot nem tudta biztosítani a határidőig - mondta az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán kiemelte, hogy a szoftverfejlesztők dolgoznak a hiba elhárításán.

„Emiatt voltak és vannak olyan patikák, amelyek elvben fel tudnak csatlakozni az EESZT-re és vannak olyanok, amelyek különféle programozási és egyéb hibák miatt nem.”

Az információk alapján több száz olyan gyógyszertár van, amelyeknek az EESZT-vel való kapcsolattartása problémás, hozzátette azonban, hogy az október 31-én este megjelent jogszabály december közepéig olyan, átmeneti helyzetet teremt, amiben minden beteg minden vényét ki tudják adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×