eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Váratlan fordulat a hírhedt lepkeperben

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyész perbeszédében a kokadi lepkés gazdára. A vádhatóság szerint az okozott kár már a 14 milliót sem éri el, holott a gazda elleni polgári perben a kár még másfél milliárd forint volt - írta a Magyar Idők.

Vádat módosított kedden a perbeszédében az ügyész a Debreceni Járásbíróságon zajló lepkeper néven elhíresült büntetőügyben – tudta meg a Magyar Idők Tatár Tímeától, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől. G. Ernőt védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítással, illetve rongálással vádolják. Büntetőpere 2016 novemberében indult.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a kokadi gazda 2013 januárja és márciusa között csaknem tíz hektáron végzett szárzúzást a Kék-Kálló völgyében, Natura 2000-es területen. A lápi bagolylepke élőhelyeként szolgáló rekettyefűz kiirtása miatt az ügyészség szerint 54 egyed pusztult el, de odaveszett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostostövű sás és 16 tő békakonty is, összesen 16 millió forint értékben. Ugyanakkor az ügyész perbeszédében már csak bagolylepkék és egyetlen sás megsemmisítését rótta a vádlott terhére, az okozott kár így már a 14 milliót sem éri el. Az ügy érdekessége, hogy a korábbi, polgári perben még másfél milliárd forintra perelték a gazdát, mert hatezer egyed elpusztulásáért tartották felelősnek, ám a keresetet első fokon bizonyítottság hiányában elutasították, a polgári eljárás szakértői iratait pedig átemelték a büntetőperbe.

A dokumentumokban a szakértők úgy foglaltak állást: nem bizonyítható, hogy a munkálatok miatt pusztultak volna el az élőlények és a növényzet.

Az ügyész kedden a gazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A per csütörtökön a vádlott és védője perbeszédével folytatódik, majd a bíróság 15 napon belül ítéletet hirdet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×