eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mérgező műanyag eszközök érkeztek Magyarországra is

Mérgező műanyag eszközök érkeztek Magyarországra is

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, "bambusz" elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz készletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió (EU) piacára. Magyarország mellett további 22 országba szállítottak a készletből - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült.

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm,

a vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek,

ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

A hivatal kéri, hogy a 33535 számú tételszámú, karabinerrel összekötött, késből, villából és kanálból álló műanyag készletet ne használják étkezéshez.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be, nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát - figyelmeztetett a Nébih.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×