eur:
394.66
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A bíróság szerint tisztességtelen a BKK pótdíj összege

A II. és III. kerületi bíróság érvénytelenítette a Budapesti Közlekedési Központ 32 ezer forintos pótdíjkövetelését egy megbírságolt utassal szemben - írja a Magyar Idők.

A törvényszék a parkolási pótdíjakkal összehasonlítva találta aránytalanul magasnak, ezért tisztességtelennek a BKK bírságát: míg a tetten ért, szabálytalanul parkoló autósoknak az egyszeri parkolási díj 40-szeresét kell befizetniük ha 30 napon túl sem rendezik pénzbüntetésüket, a tömegközlekedést jegy és bérlet nélkül igénybe vevők a 350 forintos vonaljegy árának 92-szeresére rúgó pénzbüntetésre számíthatnak az említett idő elteltével. Az eljáró bíróság az indoklásban a BKK bírságolási tételei közül csak a harminc napon túl befizetett, 32 ezer forintos pótdíjról tett megállapítást. Így nem emlegetett tisztességtelenséget a helyszínen befizetett, a 15 napon belül kiegyenlített, valamint a 15 és 30 nap közötti intervallumban rendezett bírságokkal kapcsolatban.

A BKK a Magyar Idők kérdésére közölte: az első fokon eljárt bíróság ítéleti indokolása nem tekinthető konzekvens bírói gyakorlatnak, továbbá visszautasították, hogy a pótdíj tisztességtelen mértékű volna. Közleményük szerint a pótdíj késedelmes megfizetése esetén alkalmazható összeg a szerződésszegő magatartás halmozódása alapján illeti meg a szolgáltatót. Arra is kitértek, hogy a szolgáltató a pótdíj alkalmazásával a menetdíj összege feletti, rendkívüli költségeit és kiadásait próbálja fedezni, ezért ha az utas szerződésellenes magatartást tanúsít, nem meghatározó a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×