INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

lézer

repülőgép

budapest

Lézerfénnyel vakították el egy utasszállító pilótáját Budapest felett

InfoRádió

Belelézereztek egy Budapest fölött haladó személyszállító gép pilótájának a szemébe emiatt a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását – tudta meg a Bors. A repülő épp Buda felett volt 1000-1500 méter magasan, kétszáz emberrel a fedélzetén.

A lap megkereste a  repülőtéri rendőrséget, ahol annyit elismertek: július 11-én az irányítótorony értesítette őket, hogy egy járatra lézerfénnyel világítottak. Azt azonban nem árulták el, hogy melyik gép volt az érintett, és hogy hányan utaztak rajta. Kiderült,

havonta három-négyszer érkezik hasonló bejelentés a hatósághoz.

Ha lézerrel a pilóta szemébe világítanak vele, a fény elvakítja, és zavaró utóképek maradnak a szemében. Ráadásul az ilyen elvakítások a repülés kritikus időszakaiban, leszálláskor és felszálláskor történnek. Hatalmas probléma, hogy lehetetlen meghatározni, honnan érkezik a lézer fénye, így kicsi az esélye, hogy a lézerező személyt felelősségre vonják. Pedig Magyarországon három év börtönnel sújtják a légi közlekedés veszélyeztetését. Halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén 15 évre is rács mögé kerülhet az elkövető. 

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018