eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megszólalt Darák Péter a lúgos orvos ügyében

Megszólalt Darák Péter a lúgos orvos ügyében

A lúgos orvos ügye azért izgalmas, mert bár a Kúria az elmúlt években több alkalommal kiállt amellett, hogy a hatályon kívül helyezés bírósági eszközét csak a szükséges esetekben használják a bíróságok, ebben az ügyben maga a Kúria helyezte hatályon kívül a korábbi büntetőjogi felelősséget megállapító döntést – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke.

Egy hónappal ezelőtt a Kúria hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla határozatát, és új, másodfokú eljárást rendelt el annak az orvosnak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2013-ban bántalmazta, majd lúggal leöntötte volt barátnőjét.

„Ez az ügy azért izgalmas, mert a Kúria az elmúlt években több alkalommal kiállt amellett, hogy a hatályon kívül helyezés bírósági eszközét csak a szükséges esetekben használják a bíróságok” – idézte fel Darák Péter.

Kifejtette: a Kúria úgy látta több ügyszakban folytatott joggyakorlat elemzése kapcsán, hogy a fellebbezési bíróságok a részbizonyítások lefolytatása helyett is gyakran fordultak a hatályon kívül helyezés eszközéhez.

Ez pedig megismételt, hosszabb eljáráshoz vezetett, és hátráltatta az ügyek ésszerű időben történő lezárását.

Ennek látszólag ellentmond a lúgos orvos ügyében született döntés, hiszen maga a Kúria helyezte hatályon kívül a korábbi büntetőjogi felelősséget megállapító döntést.

Megszólalt Darák Péter a lúgos orvos ügyében

„Azonban hozzá kell tenni, hogy a hatályon kívül helyezés a helyes döntés meghozatalának első mozzanata” - idézte egy bírókollégáját a Kúria elnöke.

„Tehát olyan hiányosságok álltak fent vagy állhattak fent, amelyek feltétlenül szükségessé tették a bizonyítás részbeni megismétlését”

- magyarázta Darák Péter.

Mivel ebben az esetben a bűnösséget kizárólag közvetett bizonyítékok igazolták, a közvetett bizonyítékok felvételének és értékelésének körében nagyon kiemelt fontossággal és körültekintéssel kell eljárni – tette hozzá Darák Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×