eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Soros György cikkében Magyarországra is üzen

Soros György cikkében Magyarországra is üzen

Az unió reformra szorul, de van, ami reményt ad. Ilyen a magyarok ellenállása Orbán maffiaállamával szemben - fogalmazott Soros György magyar származású üzletember a hvg.hu-n megjelent írásában.

Ma az Európai Uniót egyszerre kell megmenteni és megújítani. A legfontosabb a megmentése, mert létében fenyegeti veszély - hívta fel a figyelmet a hvg.hu-n megjelent írásában Soros György. 

 Az üzletember szerint az unió reformra szorul, de van, ami reményt ad. 

"Erősítik reményeimet a spontán, alulról szerveződő kezdeményezések, amelyekben főleg az ifjúság vesz részt. (...) Ilyenek az ellenállási mozgalmak, amelyek (...) Orbán Viktor miniszterelnök kormánypártjával szemben szállnak síkra" - írta Soros György.

"A magyar ellenállás valószínűleg éppúgy meglepi Orbánt, ahogy engem.

Orbán azon van, hogy politikáját a velem folytatott személyes konfliktusra fűzze fel. Célpontja lettem kormánya kíméletlen propagandakampányának. Saját magát a magyar szuverenitás védelmezőjének állítja be, engem pedig spekulánsnak, aki valami homályos, ám gonosz összeesküvés keretében azon dolgozom, hogy Európát illegális bevándorlókkal árasszam el" - fogalmazott az üzletember.

"De az igazság az, hogy én a Közép-európai Egyetem büszke alapítója vagyok, amely 26 év után a világ legjobb 50 egyeteme között szerepel számos társadalomtudományi képzésével. A CEU támogatásával lehetővé tettem, hogy megőrizze akadémiai szabadságát minden befolyással szemben, beleértve a magyar kormányt, vagy akár az alapítóját magát" - mutatott rá Soros György.

Hozzátette, hogy mindebből két tanulságot vont le. 

Az egyik, hogy a nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég a jogállamban bízni: ki kell állni azért, amiben hiszünk.

"A CEU és az alapítványaim támogatottjai ezt teszik. A létük a tét" - hangsúlyozta.

Másrészt - mint írta - megtanulta, hogy a demokráciát nem lehet külföldről szállítani. Azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie.

"Csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával.

És reményt ad az európai intézmények energikus válasza a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokra. Az előttünk álló út veszedelmes. De én látom ebben a küzdelemben a lehetőséget, hogy Európa még feltámadhat" - fogalmazott Soros György.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×