eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Azonnali bértárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Mentődolgozók Szövetsége - a nap hírei

134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi mikrocenzus között. Afganisztán fővárosában 90-re emelkedett a robbantásos merénylet halálos áldozatainak a száma.

Azonnali és valódi bértárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Kusper Zsolt, a mentődolgozók tüntetését szervező érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta: 60 helyett mindössze 10 százalékos béremelést kapnak jövő januártól. Az állomány tagjai jelenlegi bérük bruttósítása mellett havi 20 ezer forintos kockázati pótlékot is szeretnének. Közben Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár az OMSZ főigazgatójával tartott tájékoztató után megismételte: 26 hónap alatt 4 lépcsőben, 67 százalékkal emelkedik majd a mentődolgozók teljes jövedelme.

Minden eddiginél nagyobb, 160 millió dollár értékű kötött segély hitelprogramot indít Magyarország Laoszban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a program az élelmiszerbiztonsági rendszert, a vízgazdálkodást és az informatikát érinti.

Összesen 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi úgynevezett kis népszámlálás között. A KSH adatai szerint október 1-jén 9 millió 803 ezer 837-en éltek az országban. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az InfoRádióban elmondta: továbbra is öregszik a magyar társadalom, a háztartások egyharmadában egy fő él.

Egy LMP-s módosító indítvány miatt ismét megvitatta a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról szóló előterjesztést az Országgyűlés. Az LMP ebben a formában sem támogatja azt, mert egyik javaslatuk sem került bele a kormánypárti tervezetbe, amely szerint a pártok piaci ár alatt nem kapnának plakáthelyeket. Az MSZP és Jobbik is elutasítja a javaslatot.

Munkacsoport jött létre a felsőoktatási törvény módosításának ügyében az Alkotmánybíróságon. A testület belső előírásai szerint erre akkor kerülhet sor, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy az ügy összetettsége miatt az előkészítés szorosabb szakmai együttműködést igényel. Az eseti munkacsoport által létrehozott szakmai anyagok az Alkotmánybíróság teljes ülésének munkáját segítik majd.

A paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter szerint minden segítséget megkapnak a magyar vállalkozók a beszállítói arány 40 százalékos eléréséhez. Süli János elmondta: hamarosan kinevezik a tárca nélküli minisztérium államtitkárait: a műszaki területet Aszódi Attila, a vállalkozókkal való kapcsolattartást, a térségfejlesztést Becskeházi Attila felügyeli majd.

A tervek szerint 5-10 év alatt valamennyi HÉV-vonal és szerelvény megújul - erősítette meg a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Homolya Róbert egy budapesti konferencián arról is beszélt: biztosítottak a források a tervezett budapesti kötöttpályás közlekedési fejlesztésekre.

Jóváhagyta a Takarékbank kötelező nyilvános vételi ajánlatát az FHB Jelzálogbank részvényeire az MNB. Az ajánlattevő az "A" sorozatú törzsrészvényekre és a "B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekre 533 forintot, a "C" sorozatú törzsrészvényekre pedig 5330 forintot kínál. Az FHB jegyzett tőkéje 10,8 milliárd forint.

Több mint 270 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala, amely ezek nyomán nagyjából 630 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot. A szervezet éves jelentéséből az nem derült ki, hogy a 11 lezárt magyar ügyben mekkora összeg visszafizettetésére tett javaslatot a hivatal. A dokumentum azonban röviden kitért a budapesti 4-es metró 1,7 milliárd eurós beruházására is, amelyben tavaly zárult le a vizsgálat.

Afganisztán fővárosában az eddigi hírek szerint 90-en meghaltak és 460-an megsebesültek a diplomáciai negyedben végrehajtott robbantásos terrorakcióban. Az ismeretlen elkövetők a német nagykövetség épületénél robbantottak fel egy tartálykocsit a délelőtti csúcsforgalomban. A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban. A kabuli merényletet egységesen elítélték a világ vezető hatalmai, illetve az Európai Unió és a NATO is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×