eur:
368.58
usd:
344.42
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert

Amikor a királylányokat este nyolcig engedik le játszani... - mit mond a mesepszichológus?

Fizetésig kölcsönt kunyeráló király, instant-levest főző királylány, idegesítően sokat kérdezősködő elefántgyerek... Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a gyermekek meseigényére, később pedig a gyermekek által kreált mesékre, amelyekbe valóságelemeket kevernek bele - hangsúlyozta Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus az InfoRádió Családi hét című magazinjában.

A mese nagyon sok módon tud segíteni a gyermeknek-- hangsúlyozta Kádár Annamária pszichológus az InfoRádió Családi hét című magazinjában.

"Már magának a mesélésnek a rítusa is

érzelmi intelligenciát fejleszt.

Hisz amikor ott ülök szülőként a gyermekem ágya mellett, és megteremtem azt az átmeneti teret, ahová a gyermek be tud lépni, ahol a valóságot és a fantáziát ketté tudja választani egy mozgalmas nap lezárásaként, ez a későbbi bizalmas szülő-serdülő beszélgetések alapja is lesz" - mutatott rá az egyetemi docens.

Hozzátette: tehát

önmagában már az a kontextus is sokat jelent, ahogyan mesélünk.

Arra is kitért, hogy egy gyermek nagyon sok mindent meg tud tanulni egy meséből.

Amikor a királylányokat este nyolcig engedik le játszani... - mit mond a mesepszichológus?

"Először is azt, hogy merjek kimozdulni a saját komfortzónámból, tudjam elvinni magammal a hamuba sült pogácsákat,

merjek megküzdeni saját belső sárkányaimmal, a félelmekkel, a szorongásokkal,

és tudjak felmászni a saját égig érő fámnak a tetejére" - fogalmazott Kádár Annamária.

"A mese éppen olyan, mint a gyermek gondolkodása" - világította meg az egyetemi adjunktus. Vagyis -tette hozzá - fehéren-feketén mutatja be a világot, ahol élesen elkülönülnek a jó és a rossz szereplők.

Tehát

egy gyermek számára a mese egy természetes közeg, amiben otthonosan mozog

- hangsúlyozta.

A pszichológus szerint érdemes odafigyelnünk azokra a történetekre, mesékre is, amelyeket a gyermek talál ki. Nagyon jól tetten érhető, hogy a valóság elemeit mennyire beleszövik a történeteikbe.

"A gyermekek által kitalált mesékben volt olyan királylány, aki instant tyúkhúslevest főzött az édesapjának ebédre, vagy a király elment a szomszédba kölcsönkérni pénzt a fizetésig, vagy az állatoknak be kellett fizetniük az erdőadót, volt olyan elefántgyerek, akit elkergettek otthonról, mert naponta kétmillió kérdést tett fel, és a királylányokat este nyolcig engedték le játszani. A szegény ember fia pedig az aranyhalacskától a három kívánság egyikeként azt kérte: bárcsak hozna egy csomag cigarettát, aminek a gyárból hazatérő apukája nagyon örülne" - mesélte tapasztalatai alapján a pszichológus. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×