eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin

Amikor a királylányokat este nyolcig engedik le játszani... - mit mond a mesepszichológus?

Fizetésig kölcsönt kunyeráló király, instant-levest főző királylány, idegesítően sokat kérdezősködő elefántgyerek... Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a gyermekek meseigényére, később pedig a gyermekek által kreált mesékre, amelyekbe valóságelemeket kevernek bele - hangsúlyozta Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus az InfoRádió Családi hét című magazinjában.

A mese nagyon sok módon tud segíteni a gyermeknek-- hangsúlyozta Kádár Annamária pszichológus az InfoRádió Családi hét című magazinjában.

"Már magának a mesélésnek a rítusa is

érzelmi intelligenciát fejleszt.

Hisz amikor ott ülök szülőként a gyermekem ágya mellett, és megteremtem azt az átmeneti teret, ahová a gyermek be tud lépni, ahol a valóságot és a fantáziát ketté tudja választani egy mozgalmas nap lezárásaként, ez a későbbi bizalmas szülő-serdülő beszélgetések alapja is lesz" - mutatott rá az egyetemi docens.

Hozzátette: tehát

önmagában már az a kontextus is sokat jelent, ahogyan mesélünk.

Arra is kitért, hogy egy gyermek nagyon sok mindent meg tud tanulni egy meséből.

Amikor a királylányokat este nyolcig engedik le játszani... - mit mond a mesepszichológus?

"Először is azt, hogy merjek kimozdulni a saját komfortzónámból, tudjam elvinni magammal a hamuba sült pogácsákat,

merjek megküzdeni saját belső sárkányaimmal, a félelmekkel, a szorongásokkal,

és tudjak felmászni a saját égig érő fámnak a tetejére" - fogalmazott Kádár Annamária.

"A mese éppen olyan, mint a gyermek gondolkodása" - világította meg az egyetemi adjunktus. Vagyis -tette hozzá - fehéren-feketén mutatja be a világot, ahol élesen elkülönülnek a jó és a rossz szereplők.

Tehát

egy gyermek számára a mese egy természetes közeg, amiben otthonosan mozog

- hangsúlyozta.

A pszichológus szerint érdemes odafigyelnünk azokra a történetekre, mesékre is, amelyeket a gyermek talál ki. Nagyon jól tetten érhető, hogy a valóság elemeit mennyire beleszövik a történeteikbe.

"A gyermekek által kitalált mesékben volt olyan királylány, aki instant tyúkhúslevest főzött az édesapjának ebédre, vagy a király elment a szomszédba kölcsönkérni pénzt a fizetésig, vagy az állatoknak be kellett fizetniük az erdőadót, volt olyan elefántgyerek, akit elkergettek otthonról, mert naponta kétmillió kérdést tett fel, és a királylányokat este nyolcig engedték le játszani. A szegény ember fia pedig az aranyhalacskától a három kívánság egyikeként azt kérte: bárcsak hozna egy csomag cigarettát, aminek a gyárból hazatérő apukája nagyon örülne" - mesélte tapasztalatai alapján a pszichológus. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×