eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A cukorbeteg gyerekek érdekében lépett az ombudsman

A cukorbeteg gyerekek érdekében lépett az ombudsman

A cukorbeteg gyerekek inzulinos kezelésének óvodai, iskolai biztosítását célzó jogszabály megalkotását kérte az ombudsman. Az oktatási jogok biztosa azután indított vizsgálatot, hogy kiderült: több panaszos szerint a cukorbeteg gyerekeket a közintézmények problémásnak ítélik, ezért elutasítják a felvételüket.

Az oktatási jogok biztosa kiemelte, az utóbbi években egyre több olyan panasz érkezett, amelyek arról szóltak, hogy óvodáskorú

cukorbeteg gyerekeket nem szívesen fogadják az óvodákban,

A cukorbeteg gyerekek érdekében lépett az ombudsman

mert megijednek attól, hogy olyan tennivalójuk lenne, amihez kevésbé értenek; vércukort kellene mérniük, inzulint kellene adagolniuk. Aáry-Tamás Lajos hozzátette, az aggodalom jogos, hiszen ezeket valóban csak egészségügyi végzettségű emberek végezhetik el.

„Az egészségügy területén a szülőket felkészítik, de a pedagógusok nem vesznek részt ilyen képzésen, csak akkor, ha önkéntesen és akár saját pénzükből áldoznak arra, hogy ezeket az információkat megszerezzék.”

Az oktatási jogok biztosan hangsúlyozta, a pedagógusokat két szempontból kell helyzetbe hozni;

világosan rögzíteni kell a felelősségi körüket,

és az olyan pedagógusok számára, akik segítenének, meg kellene szervezni például a Magyar Diabétesz Társaság által szervezett képzés elvégzését.

„Azt ajánlom az oktatási miniszternek, támogassa a képzés elvégzését, segítse a pedagógusokat, hogy ingyen vehessenek ezen részt és ez krediteket is érjen nekik.”

Aáry-Tamás Lajos ajánlásban a jogszabályi feltételek megteremtését, valamint egy országos stratégia kialakítását kérte, ugyanis, mint mondta, az európai tendenciákban is az látszik, hogy a cukorbeteg gyerekek száma folyamatosan nő.

A cukorbeteg gyerekek érdekében lépett az ombudsman

„Ezzel a védőnőknek, orvosoknak és a szülőknek is megmarad a szerepük, de ha van olyan tanár, óvodapedagógus, aki bevállalja, hogy elmegy egy képzésre, amivel szakszerűen segíthet, már beljebb vagyunk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×