eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Meglepő megoldással orvosolná a kormány a súlyos tanárhiányt

Meglepő megoldással orvosolná a kormány a súlyos tanárhiányt

A napokban benyújtott törvényjavaslat szerint, ha egy ágazati képzettséggel rendelkező szakember vállalja a hiányzó végzettség megszerzését, akkor taníthat. A szakszervezet viszont a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanításának megkönnyítésével oldaná meg a problémát.

Problémásnak találta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, hogy a köznevelési törvény újabb módosítása után készségtárgyakat taníthatnának az enyhén fogyatékosok iskoláiban olyan pedagógusok, akiknek nincs gyógypedagógiai végzettségük. A szakszervezeti vezető azt is kritizálta hogy a tanárhiány ­miatt olyan szakembereket is foglalkoztathatnának, akiknek a szakmai tudása megvan a tantárgy tartalmát ­illetően, de nincs ­pedagógiai végzettségük.

A Magyar Idők kérdésére, hogy a szakszervezet milyen módon oldaná meg rövid távon a pedagógushiányt, Gallóné azt mondta: a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanításának megkönnyítésével. Eltörölnék a továbbtanításhoz jelenleg szükséges külön engedélyt, valamint a fizetés mellett a nyugdíj összegét is meg kellene kapnia a továbbtanító pedagógusnak.

A pedagógushiány problémájára az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között azt a megoldást javasolta a napokban benyújtott törvényjavaslatában, hogy bizonyos tantárgyakat az enyhe, illetve a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulóknak felsőfokú végzettséggel, de gyógypedagógusi képesítés nélkül is lehessen tanítani, illetve ott, ahol nincs megfelelő szaktanár,

felsőfokú végzettségű, de pedagógusi képesítés nélküli

szakemberek is oktathatnának.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint minderre azért van szükség, mert nincs idő várni. Mint mondta, a kormányzat azon dolgozik, hogy minél hamarabb legyen elegendő szaktanár, de addig is még mindig jobb, ha egy mérnök – aki elvégezte a pedagógus-továbbképzést –, például kémiát tanít, mint hogy nincs tanár az iskolában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×