eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az LMP újabb kérdésekkel próbálkozik

Az LMP kedden újabb két kérdést nyújtott be a paksi bővítés ügyében a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Így az ellenzéki párt már 13 népszavazási kezdeményezést tett; az eddig benyújtott 11-et az NVB elutasította, a most beadott kettő pedig később kerül a testület elé.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kedden, az NVB épülete előtt tartott Nem hagyjuk, hogy a Fidesz évtizedekre eladósítsa az országot címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján ismertette két újabb kérdésüket; 

  • az egyik a beruházás a teljes iratnyilvánosságot célozza,
  • a másik a költségvetés titkosításának feloldását.

A benyújtott kérdések így szólnak: Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényben oldja fel a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag minősítését?", és "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben oldja fel a paksi atomerőmű bővítésének árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés titkosítását?"

Hadházy Ákos arról beszélt, feltehetően azért titkosították a beruházást érintő dokumentumokat, hogy ne derülhessen ki, hogy "valakik nagyon meg fogják szedni magukat".

Gyalázatosnak nevezte Gulyás Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselőnek azt a nyilatkozatát, ami szerint már úgysem lesz a választásokig népszavazás. Arra utalva, hogy a választások előtt 40 napon belül már nem lehet népszavazást tartani, és hogy az elhúzódó jogorvoslati eljárások miatt a népszavazási kezdeményezések nem érhetnek időben jogerőre, azt mondta: a jogászaik szerint ez még nem igaz, bár "határeset" a dátum.

Szerinte Gulyás Gergely arra utalt, hogy az NVB, a bíróságok, és az Alkotmánybíróság ki fogják használni a legutolsó törvényes határidőket, ez pedig elismerése e szervezetek "függőségének".

Szerinte az NVB, illetve annak elnöke, Patyi András "folyamatosan és szándékosan" akadályozza a népszavazások kiírását. Közölte azt is, az eddig benyújtott, és az NVB által elutasított 11 népszavazási kezdeményezésük ügyében jogorvoslattal éltek a Kúrián.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×