eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Komoly fennakadásokat okozott a tavaszi hó, újabb időjárási riasztást adtak ki

Van, ahol a havazás, máshol az erős szél okoz fennakadásokat a közlekedésben.

A BKK több járata is késik, két vonalon nem járnak a vonatok, a rendőrök felfüggesztették a sebességmérési akciót, több régióra riasztást adott ki az OMSZ. A Mátra egyik főútja járhatatlan a hó miatt, áramkimaradás is van.

Országszerte havazik

Jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein havazik a hajnali óráktól, váltakozó intenzitással. Ezeken a területeken a hó meg is marad, a magasabban fekvő területeken már több centiméter a lehullott hó vastagsága. Az ország többi részén eső, illetve havas eső esik.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez - közölte a szervezet, amely a honlapján részletes információkat közöl a közlekedési helyzetről.

Budapest tömegközlekedése

A budai oldal magasabban fekvő területein megmarad a hó, vastagsága ezeken a helyeken jelenleg 2 centiméter. Az utakon reggel óta kint vannak az FKF gépei, de a bedugult útvonalakon nem tudnak haladni. Budai részletek itt.

Komoly fennakadásokat okozott a tavaszi hó, újabb időjárási riasztást adtak ki

Komoly fennakadásokat okozott a tavaszi hó, újabb időjárási riasztást adtak ki

Az időjárás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai több útvonalon is megnövekedett menetidővel közlekednek szerdán.

A központ Facebook-oldalán szerda reggel megjelent közlemény szerint fővárosszerte változó halmazállapotú csapadék lassítja a forgalmat, az utak mindenhol vizesek, csúszósak, a magasabban fekvő területeken havasak, emiatt késnek a járművek.

Vasúti forgalom

Veresegyház és Vácrátót között autóbuszok pótolják a vonatközlekedést - közölte a Mávinform szerdán. A közlemény szerint az érintett szakaszon áramtalanították a vasúti felsővezetéket, mert a sínekre belógó faágak zárlatot okoztak. A vonatközlekedés egyelőre szünetel, a szerelvények helyett buszok viszik az utasokat, akiknek hosszabb menetidővel kell számolniuk.

A sínekre esett ágak és fatörzsek miatt Soltvadkert és Kiskunhalas között vonatpótló buszok viszik az utasokat. A Budapest-Kelebia vonalon szerda reggel fél nyolctól nem közlekedhetnek a vonatok. Az erre utazóknak hosszabb menetidővel is számolniuk kell.

Felsővezeték-szakadás, illetve műszaki hiba miatt késnek a vonatok a miskolci és a szolnoki vasútvonalon szerda délelőtt. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Gödöllő és Isaszeg között leszakadt a felsővezeték. A vonatok emiatt csak az egyik vágányon, váltakozó irányban közlekedhetnek, ami 20-30 perccel is növelheti a menetidőt.

A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon egy műszaki hibás tehervonat akadályozza a vonatközlekedést Abony és Szolnok között. Ott is csak az egyik vágányt használhatják a szerelvények, a menetidő 15-20 perccel hosszabb.

Riasztás a szél miatt

A Dunántúlon már több járásra másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órásnál erősebb széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt szerdára Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Szintén az erős szél miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

  • A Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik a szél. Napközben az Alpokalján - elsősorban a Kapuvár és Zalaegerszeg közötti sávban - 80-100 kilométer/óra közötti széllökések is valószínűek, és az északkeleti országrészben is elfordulhat 70 kilométer/óra körüli szélsebesség.
  • Emellett az ország középső és keleti felében a jelentős mennyiségű eső miatt van érvényben hat megyében - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok - másodfokú a figyelmeztetés. Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, továbbá a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a sok eső miatt.
  • Az ország középső és keleti felén jelentős, 20 milliméternél is több csapadékra kell számítani, de az Alföldön területi átlagban 30 milliméter feletti mennyiség is hullhat. Az Északi-középhegység magasabb részein akár 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet.
  • Az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok centiméteres hóréteg kialakulására is nagy esély van. Síkvidéken inkább csak időszakosan maradhat meg néhány centiméteres vizes hó.
  • Az előrejelzés szerint a hőmérséklet csúcsértéke 2-9 Celsius-fok között valószínű szerdán. Késő este 0-5 fok várható.

Fennakadás a Mátrában

Havazás miatt járhatatlan a 24-es főút mátrai szakasza. Több tehergépjármű keresztbe fordult az úttesten, és személyi sérüléssel járó baleset történt - írta a police.hu.

A 24-es számú főút mátrai szakaszán lehullott hó miatt reggel nyolckor személyi sérüléssel járó baleset történt, valamint több tehergépjármű megcsúszott, és az úttesten keresztbe fordult.

A rendőrök a havazás következtében csúszóssá vált útszakaszt teljes szélességében lezárták. A Gyöngyös felől közlekedőket a főút 7-es kilométerénél, a Pálösvörösmarti útra terelik, valamint Parádsasvár irányából a 18-as kilométernél, a galyatetői elázónál korlátozzák a forgalmat.

Áramszünet és szélkárok

Bács-Kiskun megyében harminc településen 24 ezer fogyasztási helyen van gond az áramszolgáltatással – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mukics Dániel elmondta: az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a helyreállításon.

A katasztrófavédelemhez éjfél óta mintegy negyven riasztás érkezett. Mostanáig kidőlt fákhoz, villanyvezetékekhez riasztották őket elsősorban Bács-Kiskun megye déli részében.

Lefújták a mérést

Az időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség felfüggesztette a szerda reggel kezdődött 24 órás sebességellenőrzési akciót - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Eredetileg szerda reggel 6 órától csütörtök reggel 6 óráig tartott volna az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) kezdeményezésére meghirdetett összeurópai ellenőrzés a magyar közutakon.

A rendőrség most arra kéri a közlekedőket, hogy az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek,

különösen azok vezessenek óvatosan, akik már nyári gumival közlekednek.

Az akciót egy későbbi időpontban tartják meg, amelyről előzetesen tájékoztatják az állampolgárokat - közölte a rendőrség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×