eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György
Jóval tovább lehet lezárva a Lánchíd

Jóval tovább lehet lezárva a Lánchíd

Egészen 2020 tavaszáig tarthat a Lánchíd felújítása – tudta meg az Index.

Az első hírek arról szóltak, hogy másfél évig lesz lezárva a Lánchíd a rekonstrukció miatt, később az Origo már kétéves munkálatokról írt. Az Index most ugyanakkor azt tudta meg a városházától, hogy a kivitelezés tervezett átfutási ideje két és fél évre tehető.

A Lánchíd az építkezés teljes ideje alatt, tehát

két és fél évig le lesz zárva a gépjárműforgalom elől

– írja a portál.

A 22 milliárd 330 millió forintba kerülő felújítás menete így nézhet ki: 2017. június 1-jén elindítják a közbeszerzési eljárást. Ennek vége ugyan „az eljárás esetleges jogorvoslatai miatt előre nem meghatározható”, de jó eséllyel szeptembertől megkezdődhet a munka, vagyis mindenképpen a vizes világbajnokság után. Az átadás pedig a két és fél éves építkezést alapul véve 2020 tavaszán lehet.

A felújítás tartalmazza a közúti pályalemez teljes elbontását és újjáépítését, mindkét oldalon a gyalogos járdakonzolok teljes elbontását és újjáépítését, a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét, a gyalogos korlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és felülettisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos aluljárók szélesített átépítését, a hídfő lépcsőinek átépítését, továbbá a hídfők helyiségeinek felújítását és lehetőség szerinti hasznosítását.

A hídfelújítással egy időben célszerű elvégezni a Váralagút felújítását is a teljes gépészeti rendszerének felújításával egyetemben. Továbbá meg kell újítani az alagút szigetelését és belső borítását. Ezek során - egyebek mellett - újraosztják a közúti és gyalogos felületet a megváltozott közlekedési igények szerint, lecserélik a légtechnikai rendszereket, korszerűsítik a közvilágítást, valamint díszvilágítást építenek ki - olvasható az elfogadott javaslatban.

A rekonstrukció során átépítik a Clark Ádám teret is, ahol a körforgalom mérete csökken, a gyalogosterek pedig bővülnek, új díszburkolatot kapnak. A Lánchíd hídfője felőli oldalra új gyalogátkelőhely létesül, ezzel a teljes Clark Ádám tér mind a négy negyede átjárhatóvá válik. Új gyalogátkelőhely létesül a Hunyadi János utcai torkolathoz is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×