eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Robbanás történt a Dortmund labdarúgócsapatának busza közelében - a nap legfontosabb hírei

Robbanás történt a Dortmund labdarúgócsapatának busza közelében - a nap legfontosabb hírei

A kormánynak nem célja a Közép-európai Egyetem bezárása - jelentette ki Brüsszelben az oktatási államtitkár. Aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt az Egyesült Államok - közölte az illetékes helyettes államtitkár. Napi hírösszefoglaló.

A kormánynak nem célja a Közép-európai Egyetem bezárása - jelentette ki Brüsszelben az oktatási államtitkár. Palkovics László a testület első alelnökével, Frans Timmermans-szal és Navracsics Tibor oktatásért is felelős biztossal tárgyalt a felsőoktatási törvény államfő által aláírt módosításáról. Az államtitkár szerint közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal az ügyben. Palkovics László úgy vélte: az érintett intézmények teljesíteni tudják majd a két új feltételt. A biztosok kollégiuma szerdai ülésén tárgyal a magyarországi témákról, köztük a CEU-t is érintő jogszabályról.

Aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt az Egyesült Államok - közölte az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért is felelős helyettes államtitkára. Hoyt Yee budapesti látogatásán az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépésnek nevezte a döntést. Hangsúlyozta: a jogszabály a CEU ellen irányul, amely bírja az Egyesült Államok kormányának támogatását. Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak sürgős és jóhiszemű tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról. A nemzetközi egyetemekről szóló tárgyalások lefolytatására Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát jelölte ki a miniszterelnök.

A jogi lépések lehetőségét vizsgálja a Közép-európai Egyetem a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Az intézmény magyar ügyekért felelős rektor-helyettese az InfoRádióban elmondta: a CEU vezetősége pozitívan értékeli a köztársasági elnök felhívását, hogy a kormány tárgyaljon az egyetemmel. Enyedi Zsolt hozzátette: maguk is szorgalmaznák a találkozót, mert a törvénymódosítás, a Közép-európai Egyetem felé támasztott elvárások nem világosak.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a terrortámadások megerősítették, hogy szükség van a kibővített jogi határzárra. Kontrát Károly közölte: a szigorítások óta jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma, mert a migránsok új útvonalakon próbálkoznak bejutni Európába. Hangsúlyozta: a kormány folyamatosan figyeli az újabb útvonalakat, és ha kell, intézkedik. Hozzátette: zajlik a fizikai határzár megerősítése is.

Az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását várja el a magyar kormány - jelentette ki Kijevben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ukrán diplomácia irányítójával folytatott tárgyalás után azt mondta: a magyar kabinet komoly elvárása a kijevi vezetéssel szemben, hogy fejezze be a magyar intézmények zaklatását, és mindazokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a magyar kisebbség jogait korlátoznák.

Koszorúzással, közös szavalással és énekléssel ünnepelték a költészet napját József Attila ferencvárosi szülőházánál. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen úgy fogalmazott: 2016-ban a kormány 842 millió forintot költött különböző pályázatokon és forrásokon keresztül a magyar költészet erősítésére. A megemlékezésen Bácskai János polgármester átadta Ferencváros József Attila-díját H. Bagó Ilona irodalomtörténésznek, muzeológusnak, a József Attila Emlékhely kurátorának.

Megtagadta a politikusok vagyonosodási vizsgálatát célzó népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság. A 6 kérdést Fábián Zsolt magánszemély nyújtotta be. Az NVB indoklása szerint a kérdések többszörösen összetett mondatok, így nem felelnek meg az egyértelműség követelményének. Emellett sértik a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét is.

Három kisebb robbanás történt a Dortmund futballcsapatát szállító autóbusz közelében. A német klub spanyol hátvédje, Marc Bartra könnyebben megsérült. A Monaco elleni Bajnokok Ligája mérkőzést szerdára halasztották. A helyi rendőrség szóvivője közölte: a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük. Azt nem közölte milyen robbanóanyagról van szó és egyelőre az elkövetőkről sincsenek információk.

Bassár el-Aszad elnök távozásához kötötték a szíriai helyzet megoldását a G7 csoport külügyminiszterei. Az olaszországi találkozón Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a szíriai elnök végponthoz érkezett és Oroszországnak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával. Az amerikai külügyminiszter Moszkvába utazott tovább, ahol szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×