eur:
392.28
usd:
362.78
bux:
65897.33
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Robbanás történt a Dortmund labdarúgócsapatának busza közelében - a nap legfontosabb hírei

Robbanás történt a Dortmund labdarúgócsapatának busza közelében - a nap legfontosabb hírei

A kormánynak nem célja a Közép-európai Egyetem bezárása - jelentette ki Brüsszelben az oktatási államtitkár. Aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt az Egyesült Államok - közölte az illetékes helyettes államtitkár. Napi hírösszefoglaló.

A kormánynak nem célja a Közép-európai Egyetem bezárása - jelentette ki Brüsszelben az oktatási államtitkár. Palkovics László a testület első alelnökével, Frans Timmermans-szal és Navracsics Tibor oktatásért is felelős biztossal tárgyalt a felsőoktatási törvény államfő által aláírt módosításáról. Az államtitkár szerint közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal az ügyben. Palkovics László úgy vélte: az érintett intézmények teljesíteni tudják majd a két új feltételt. A biztosok kollégiuma szerdai ülésén tárgyal a magyarországi témákról, köztük a CEU-t is érintő jogszabályról.

Aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt az Egyesült Államok - közölte az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért is felelős helyettes államtitkára. Hoyt Yee budapesti látogatásán az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépésnek nevezte a döntést. Hangsúlyozta: a jogszabály a CEU ellen irányul, amely bírja az Egyesült Államok kormányának támogatását. Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak sürgős és jóhiszemű tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról. A nemzetközi egyetemekről szóló tárgyalások lefolytatására Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát jelölte ki a miniszterelnök.

A jogi lépések lehetőségét vizsgálja a Közép-európai Egyetem a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Az intézmény magyar ügyekért felelős rektor-helyettese az InfoRádióban elmondta: a CEU vezetősége pozitívan értékeli a köztársasági elnök felhívását, hogy a kormány tárgyaljon az egyetemmel. Enyedi Zsolt hozzátette: maguk is szorgalmaznák a találkozót, mert a törvénymódosítás, a Közép-európai Egyetem felé támasztott elvárások nem világosak.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a terrortámadások megerősítették, hogy szükség van a kibővített jogi határzárra. Kontrát Károly közölte: a szigorítások óta jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma, mert a migránsok új útvonalakon próbálkoznak bejutni Európába. Hangsúlyozta: a kormány folyamatosan figyeli az újabb útvonalakat, és ha kell, intézkedik. Hozzátette: zajlik a fizikai határzár megerősítése is.

Az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását várja el a magyar kormány - jelentette ki Kijevben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ukrán diplomácia irányítójával folytatott tárgyalás után azt mondta: a magyar kabinet komoly elvárása a kijevi vezetéssel szemben, hogy fejezze be a magyar intézmények zaklatását, és mindazokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a magyar kisebbség jogait korlátoznák.

Koszorúzással, közös szavalással és énekléssel ünnepelték a költészet napját József Attila ferencvárosi szülőházánál. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen úgy fogalmazott: 2016-ban a kormány 842 millió forintot költött különböző pályázatokon és forrásokon keresztül a magyar költészet erősítésére. A megemlékezésen Bácskai János polgármester átadta Ferencváros József Attila-díját H. Bagó Ilona irodalomtörténésznek, muzeológusnak, a József Attila Emlékhely kurátorának.

Megtagadta a politikusok vagyonosodási vizsgálatát célzó népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság. A 6 kérdést Fábián Zsolt magánszemély nyújtotta be. Az NVB indoklása szerint a kérdések többszörösen összetett mondatok, így nem felelnek meg az egyértelműség követelményének. Emellett sértik a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét is.

Három kisebb robbanás történt a Dortmund futballcsapatát szállító autóbusz közelében. A német klub spanyol hátvédje, Marc Bartra könnyebben megsérült. A Monaco elleni Bajnokok Ligája mérkőzést szerdára halasztották. A helyi rendőrség szóvivője közölte: a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük. Azt nem közölte milyen robbanóanyagról van szó és egyelőre az elkövetőkről sincsenek információk.

Bassár el-Aszad elnök távozásához kötötték a szíriai helyzet megoldását a G7 csoport külügyminiszterei. Az olaszországi találkozón Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a szíriai elnök végponthoz érkezett és Oroszországnak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával. Az amerikai külügyminiszter Moszkvába utazott tovább, ahol szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal.

Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×