INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

fiatal

egészség

dohányzás

Szélsőséges eredmény a fiatalok felmérésében

Szélsőséges eredmény a fiatalok felmérésében

InfoRádió

Változik a dohányzók aránya a 19-29 éves korosztályban.

Magyarországon évente minden ötödik haláleset hozható összefüggésbe a dohányzással, a hivatalos adatok szerint 2000 és 2014-ben több százezren haltak meg ezen káros szenvedély következtében.

Bár a kérdéses időszakban a férfiak körében 300 ezerrel, 2,2 millióra, a nőknél pedig 100 ezer fővel 1,65 millióra csökkent a dohányzók vagy a korábban dohányzók, de már leszokottak száma, addig a fiatalok, azaz a 18-30 évesek körében, nem változott a számuk 2000 és 2014 között.

A K&H fiatalok jóléti indexe a 19-29 éves fiatalok egészséggel, lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatos elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja.

Az index egészségre vonatkozó részének válaszaiból kiderül, hogy jelenleg

a korosztály 40 százaléka dohányzik, 10 százaléka már leszokott, 50 százalékuk viszont soha nem is dohányzott.

A 300 fiatal bevonásával készült kutatás szerint a kérdést a megkérdezettek körében szélsőségek jellemzik: valaki vagy egyáltalán nem dohányzik vagy nagyon sokat.

2016 negyedik negyedévében voltak a legtöbben a nemdohányzók, 2015 negyedik negyedévében például 47 százalékos volt még az arányuk. A nemdohányzók növekedéséhez hozzájárult, hogy a diákok és a budapestiek körében magasabb, 64, illetve 62 százalékos azoknak az aránya, akik soha nem is dohányoztak.

Az érem másik oldala

Kedvező ugyanakkor, hogy a fiatalok 64 százaléka próbál odafigyelni a táplálkozására, 11 százalék pedig kifejezetten tudatosan étkezik.

A többség a mozgásra is figyel: a fiatalok 59 százaléka azt mondta, legalább alkalmanként sportol, akik pedig még tanulnak, azoknak közel négyötödére - 77 százalékára - igaz ugyanez. Bár alkalmanként a többség szívesen mozog, azonban közülük a rendszeresen vagy versenyszerűen sportolók aránya meglehetősen alacsony, mindössze 14 százalékos.

A nők nem érzik olyan jól magukat

Összességében a fiatalok 38 százaléka elégedett az egészségével, de a nemek között jelentős az eltérés. A férfiaknak 49 százaléka, a nőknek azonban csak a 28 százaléka nyilatkozott pozitívan erről. Ugyanakkor a nők közül többen tervezik, hogy a jövőben többet foglalkoznak majd az egészségükkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018