eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor
Ideges támogatást kapott a CEU

Ideges támogatást kapott a CEU

Összesen 1061 nemzetközi kutató állt ki egy újabb levélben a CEU mellett, amelyet Szemerkényi Rékának, Magyarország amerikai nagykövetének, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, illetve Palkovics László oktatási államtitkárnak címeztek, köztük újabb két Nobel-díjas tudós.

A hvg.hu által idézett nyílt levelet főleg pszichológusok, neurológusok és kognitív idegtudósok írták alá, a levélben pedig hangsúlyozzák: a CEU-n dolgozó kollégáik a világon a legmegbecsültebbek közé tartoznak, intellektuális hatásuk pedig globális. "Úgy hisszük, bármely város szerencsésnek mondhatja magát, ha az akadémiai kiválóságnak egy ilyen elismert központját tudhatja magáénak" – írják.

A levélben azt is kiemelik, hogy a tervezett törvény "gyakorlatilag lehetetlenné teszi a CEU-nak, hogy megőrizze jelenlegi helyét a legkiválóbb nemzetközi tudományos intézmények egyikeként".

A kutatók ezért azt kérik, hogy vonják vissza a javaslatot.

A több mint ezer kutató és tudós között két újabb Nobel-díjas állt ki a CEU mellett: Edward I. Moser norvég kutató, aki 2014-ben kapott fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat és Randy Schekman amerikai tudós, aki 2013-ban kapta meg ugyanezt a Nobel-díjat. 

Korábban számos másik tudós is nyílt levélben fordult a kormányhoz a CEU ügye miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×