eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyetemi és pedagógusi támogatás a CEU-nak

A parlament sürgősséggel kedden tárgyalja a "lex CEU"-t.

A parlamenti pártok hétfőn egyhangúlag támadták a kormányt a törvényjavaslat miatt.

Nyilatkozatban állt ki a CEU mellett hétfőn az ELTE egyetemvezetése és az intézmény doktorandusz önkormányzata. Kiemelték: az intézmény a magyar felsőoktatás pótolhatatlan része és az is kell, hogy maradjon.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban felidézték, hogy az elmúlt több mint egy évtized során az ELTE különböző karai és szakkollégiumai folyamatos munkakapcsolatban álltak és állnak a Közép-európai Egyetem különböző tanszékeivel.

Mint írták, számos oktatójuk tanít vagy tanított mindkét egyetemen, sokan a CEU-n szereztek PhD-fokozatot. A Medieval Studies Tanszék könyvtára az ELTE BTK épületében kapott otthont, a CEU központi könyvtára ugyancsak nyitva áll oktatóik előtt - mutattak rá, és kitértek arra is: az ELTE Egyetemi Könyvtára szívesen fogadja a CEU diákjait, oktatóit.

Felidézték azt is, hogy számos közös projektben vettek részt együtt a két egyetem oktatói, pályázatokon indultak együtt, számos műhely között szoros munkakapcsolat alakult ki. A két intézmény között nemrég megújított együttműködési keretmegállapodás van érvényben - jelezték.

"A CEU-hoz közünk van, kölcsönösségen, elfogulatlanságon, a tudományos megismerés korlátozhatatlanságának hagyományán alapuló viszonyunk személyes, kollegiális, és reményeink szerint hosszú távú" - fogalmaztak, hozzátéve: az elmúlt napok eseményei mélységes aggodalommal töltik el őket.

Meggyőződésük, tapasztalatuk, hogy a CEU mélyen integrálódott a magyar felsőoktatás rendszerébe, annak pótolhatatlan része, és az is kell, hogy maradjon - itt, Budapesten - írták, hozzátéve: nagypolitikai, ideológiai küzdelmeknek ne legyen köze az egyetemi világhoz, azaz a tudományos minőséghez, a független oktatáshoz, a kutatás csorbíthatatlan autonómiájának hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományához.

Hozzátették: minden reményük a jogbiztonságra és versenysemlegességre törekvő, érveken és tényeken alapuló párbeszédben van, s értelemszerűen abban feltétel nélkül részt vesznek.

FDSZ: valós alternatíva

Minden Magyarországon működő, az oktatásban és tudományos téren sikeresen teljesítő, tevékenységével hazai és nemzetközi elismerést kivívó felsőoktatási intézmény hozzájárul a magyarországi felsőoktatás megbecsültségének javításához, versenyképességének növeléséhez - írta közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

Az Európai Gazdasági Téren kívüli külföldi felsőoktatási intézmények is fontos szerepet játszanak hazánk felsőoktatásában, számos képzési programjuk Magyarországon elérhető valós alternatívát nyújt külföldi képzésekkel szemben, hozzájárulva tehetséges hallgatóink és oktatóink megtartásához.

Ezen felsőoktatási intézmények hazai működését befolyásoló törvényjavaslat előkészítésébe nem vonták be a szakmai szervezeteket, nem volt egyeztetés, az érintettekkel való konzultáció. Tiltakozunk a törvénymódosítási javaslat benyújtásának módja ellen és mivel tartalma sérti az egyetemi autonómiát, az akadémiai szféra szabadságát, veszélyezteti integritását, ezért felszólítjuk a Kormányt: előterjesztését vonja vissza.

Az FDSZ küldöttgyűlése szolidaritását fejezi ki az érintett intézményekben, különösen a tervezett intézkedésekkel leginkább veszélyeztetett Közép-európai Egyetemen (CEU) dolgozó kollégáival.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×