eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: Magyarország minden jogi kiskaput bezárt - a nap hírei

A visegrádi négyekben látja az európai jövőt a miniszterelnök. Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. Skóciában felhatalmazta a kormányfőt az újabb függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére a parlament. A nap legfontosabb hírei március 28-án.

A visegrádi országok egyre erősödő uniós szerepét hangsúlyozták a V4-ek miniszterelnökei Varsóban. Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa jövője a V4-ekben van. A kormányfő a visegrádi tagállamok miniszterelnöki találkozója után úgy vélte: Magyarország bármekkora migrációs áradatot képes megállítani a magyar-szerb határon. Magyarország minden jogi kiskaput bezárt, és felkészült arra a helyzetre is, ha az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás esetleg csődöt mondana. Beata Szydlo, a házigazda lengyel kormányfő a V4 csúcson fontosnak nevezte azt, hogy az európai menekültügyi rendszer figyelembe vegye az európai uniós tagállamok adottságait.

Globális kihívásnak tekinti a migrációt és a biztonságot az illetékes uniós biztos, aki szerint ezekkel a kérdésekkel egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni. Dimitrisz Avramopulosz budapesti tárgyalása után hangsúlyozta: Brüsszel manapság átfogó megközelítést alkalmaz, amelynek Magyarország is a részese. Pintér Sándor belügyminiszter közölte: egyetértettek a biztossal abban, hogy Európa biztonságát növelni kell, mindössze a zöldhatáron való átlépés ügyében nem volt teljes konszenzus.

A jogi határzár célja a kiskapuk bezárása volt - jelentette ki a Miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György a szabályok szigorítása után azt mondta: az intézkedéssel Magyarország nemcsak a saját, hanem az Európai Unió határait is védi. A korábbinál szigorúbb szabályok értelmében a menedékkérőknek a határon lévő tranzitzónákban kell kivárniuk kérelmük jogerős elbírálását.

Benyújtotta a reklámadó-törvényt módosító javaslatát a parlamentnek a nemzetgazdasági tárca. A kormány a brüsszeli döntés ellenére sem kér el visszamenőlegesen semmilyen közterhet az eddig reklámadó-mentességben részesült kisvállalkozóktól. A Nemzetgazdasági Minisztérium felidézi: az Európai Bizottság 2016. november 4-ei határozata szerint a reklámadó több ponton sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A kormány a brüsszeli döntést megtámadta, jogorvoslatot kért az Európai Bíróságtól.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés után kissé gyengült a forint a bankközi devizapiacon. A Magyar Nemzeti Bank új jelentésében 2,6 százalékra növelte idei inflációs prognózisát és a korábbi előrejelzéssel megegyező, 3,6 százalékos GDP növekedéssel számol. A pénzromlás mértéke fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt.

Szigorú kereskedelmi szabályozást vár el a brazil húsipari botrány miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A testület elvárja, hogy az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac közötti szabadkereskedelmi egyezmény részletezze a harmadik országokból érkező termékek minőségi követelményeit, továbbá garantálja azok betartását. A botrány miatt Brüsszel részleges importtilalmat léptetett életbe 4 brazil vállalat 21 feldolgozójával szemben.

Több mint egymilliárd forintot fordít a kapcsolati erőszak ellen küzdő krízisközpontokra a következő 4 évben a kormány. Novák Katalin családügyekért is felelős államtitkár közölte: a projektben segítik a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó szakemberek munkáját, így a forrás egy része az szakdolgozók képzésére, továbbképzésére jut.

A teljes fővárosi egészségügyi ellátás megújulhat 2025-re a kormány átfogó fejlesztési koncepciója alapján - mondta az InfoRádiónak az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa. Cserháti Péter közölte: 3 centrumkórház jön létre, Pest északi részén a Honvédkórházat fejleszti a kabinet, délen a Haller út-Nagyvárad tér környékét, a Dél-Budára tervezett új kórházat a Semmelweis egyetem működtetné. Cserháti Péter közölte azt is, hogy a koncepció költségéről a kormány fog dönteni.

Tervezett volt a felújított metrószerelvény keddi, újabb kiállása a 3-as vonalról - erősítette meg a BKV. A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt közölte: a hibák után, az óvatosabb tesztelés miatt a kocsik nem közlekednek egész nap. A múlt hétfőn átadott jármű többszöri meghibásodásáról Gulyás Attila azt mondta: még a tűréshatáron belül vannak hibajelenségek, és nem veszélyeztették az utasok biztonságát. Hozzátette: a BKV és az orosz szakemberek közösen döntenek majd az új szerelvény közlekedésének helyreállásáról.

Több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésénél tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte: kezdeményezi a törvények szigorítását, hogy unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathasson képzést. Az Oktatási Hivatal 2016 második felétől kezdte meg eljárásait A szervezet megállapította, hogy számos intézmény sért törvényt akkor, amikor úgy ad ki Magyarországon külföldi diplomát, hogy az anyaországban nem folytat képzést, pedig ezt a magyar jogszabályok előírják.

Skóciában felhatalmazta a kormányfőt az újabb függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére a parlament. A döntés még nem jelenti az újabb referendum tényleges kiírását. Nicola Sturgeon arra kért és kapott felhatalmazást, hogy engedélyt kérhessen a brit kormánytól a függetlenségi népszavazás előkészítésére és meghirdetésére. Theresa May brit miniszterelnök a tervek szerint szerdán indítja el hivatalosan a brit uniós tagság megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×