eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Jó hírt kaptak az állami cégek dolgozói - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a versenyképességért alkalmazkodni kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez. Ismét nem jár a hétfőn forgalomba állított, felújított orosz metrószerelvény. A migrációs törvény felülvizsgálatára szólította fel Magyarországot az Európa Tanács.

A külgazdasági és Külügyminiszter szerint az ország versenyképességének érdekében alkalmazkodni kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez. Szijjártó Péter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán kiemelte: az a legfontosabb, hogy Magyarországra ne csak termelési, hanem kutatás-fejlesztési helyszínként is tekintsenek a befektetők. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjai a teljes magyar export harmadát adják.

Erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon - jelentette ki a pénzügyekért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a Portfolio lakáskonferenciáján elmondta: február végéig a családi otthonteremtési kedvezmény 2015-ös bevezetése óta 40 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, amelyek összértéke meghaladta a 102 milliárd forintot. 4600 három vagy több gyermeket nevelő család igényelt kamattámogatott lakáskölcsönt. Megjegyezte: a lakástámogatási rendszer jól működik, de szükség van finomhangolásra, amely érinti az általános forgalmi adót és a csokot is.

Várhatóan áprilisban kapják meg a megemelt fizetést az állami cégeknél dolgozók, januárig visszamenőleg –közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János elmondta: a 3 évre szóló bérmegállapodás 30 százalékos bérfejlesztést irányoz elő, amihez az állam összesen 112 milliárd forintos hozzájárulást biztosít az azt kérő vállalatoknak. A Magyar Villamos Műveknél egyelőre nincs megállapodás. A vállalat vezetése 18-20 százalékos béremelést tervez a következő 3 évre. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ezt nem tartja elfogadhatónak, ezért tüntetést tervez jövő péntekre.

Ismét nem jár a hétfőn forgalomba állított, felújított orosz metrószerelvény - ismerte el sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: a kocsit azután kellett kivenni a forgalomból, hogy az alagútban minden ok nélkül satufékezett egyet. A Pöttyös utcánál pedig 10-15 percen át vártak az utasok arra, hogy kinyíljanak az ajtók. A szerelvényt kedden, szerdán és csütörtökön is ki kellett vonni a forgalomból különböző hibák miatt.

A felújított metrószerelvények forgalomból kivonását követeli az MSZP a budapesti városvezetéstől. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője az InfoRádióban azt mondta: az utóbbi napokban többször meghibásodott vonatoknak addig nem szabadna közlekedniük, amíg nem működnek normálisan. Horváth Csaba egyetértését fejezte ki Tarlós Istvánnal abban, hogy a kormánynak ugyanazt a bérszínvonalat kellene biztosítania a BKV és az FKF esetében, mint például a Volán társaságnál.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat előkészítését vizsgáló parlamenti bizottságot hozna létre az MSZP, a Jobbik és az LMP. Az ellenzéki pártok Országgyűlés elé terjesztett határozati javaslata szerint a testület egyebek mellett olyan kérdéseket tisztázna, hogy a költségvetés hogyan támogatta a pályázat előkészítését és benyújtását, mi biztosította a költségvetési támogatás jogszerű és hatékony felhasználását. Az ellenzéki politikusok a magas korrupciós kockázatra hivatkozva meg akarják ismerni a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. szerződéseit, a kommunikációs költségeit.

Az Európai Bizottság hozzájárult a társaságiadókedvezmény-rendszer folytatásához további hat éven keresztül - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence úgy fogalmazott: a sportot, kultúrát és filmművészetet támogató rendszerbe 2014-ben 18 milliárd forint támogatás folyt be, 2015-ben pedig már több mint 22 milliárd.

Magyarország és Lengyelország egyetért abban, hogy az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia - mondta a köztársasági elnök. Áder János Lengyelországban a két nép barátságának napja alkalmából Andrzej Duda lengyel államfővel egyeztetett. Áder János fontos szempontnak nevezte, hogy az unióban tapasztalható demográfiai problémákra a két ország nem migrációs választ akar adni, hanem a családpolitika fejlesztésére, a családtámogatási rendszer bővítésére helyezi a hangsúlyt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a Nyugat-Balkán stabilitásához elengedhetetlen egy stabil, nyugodt és erős Szerbia megléte. Szijjártó Péter Belgrádban, Aleksandar Vučić kormányfő elnökjelölti kampányrendezvényén kijelentette: a két ország történelmi feszültségektől terhelt viszonya az utóbbi években történelmi barátsággá vált.

A migrációs törvény felülvizsgálatára szólította fel Magyarországot az Európa Tanács. A strasbourgi testület szerint a magyar jogszabály nem védi kellően a kiskorú bevándorlókat a szexuális kizsákmányolástól. A testület állásfoglalása szerint a magyar törvénnyel ellentétben bizonytalanság esetén a menedékkérőket mindaddig kiskorúnak kell tekinteni, míg a kormeghatározás le nem zárul. A tanács egy hónapon belül választ és megoldásokat vár a kifogásokra.

Az egységes Európa fő értéke a szolidaritás, amely ellenszere lehet a populizmusnak és bezárkózás helyett a másik ember felé nyit - mondta Ferenc pápa, amikor az Európai Unió és a tagállamok vezető politikusait fogadta a Vatikánban. A katolikus egyházfő a migrációval összefüggésben megjegyezte: az ettől való félelmet Európa kulturális identitásának gyengesége okozza.

Visszavonja az amerikai kormány az új egészségbiztosítási törvény tervezetét a képviselőházi szavazásról - jelentette be a házelnök Washingtonban. Paul Ryan közölte: Donald Trump beleegyezését adta a törvénytervezet visszavonásához, de - ahogy fogalmazott - a történetnek még nincs vége. Kijelentette: az Obamacare érvényben marad, ezért a legrosszabb még csak most jön.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×