eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ez okozza sok magyar halálát, de jön a változás

Indul a Nemzeti Szívprogram, amelynek elsődleges célja, hogy a magyar lakosság mintegy felének halálát okozó szív- és érrendszeri betegségeket visszaszorítsák - mondta az InfoRádióban Merkely Béla, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Gyakori, hogy a szívizom terhelés következtében kialakult szűkület hatására oxigénhiányos állapotba kerül, ez az iszkémiás szívbetegség állapota – ismertette Merkely Béla. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, van azonban egy sokkal veszélyesebb formája, amely Magyarországon

évente körülbelül 25 ezer esetben fordul elő, ez a heveny szívizominfarktus.

„Ha az oxigénhiányos állapot hirtelen lép fel, azonnal életet veszélyeztető állapotot okozhat, ami hirtelen szívhalált vagy a szívizom jelentős funkciós károsodását okozza.”

A Nemzeti Szívprogram ennek a kutatásával foglalkozik, Merkely Béla elmondta, létrehoznak egy kutatólaboratóriumot.

„A program egyik témája az iszkémiás szívbetegség és ezen belül a heveny szívizominfarktussal kapcsolatos kutatások, a másik a szívelégtelenség, azaz a szívizom elégtelen működéséből adódó klinikai problémák vizsgálata.”

Merkely Béla elmondta, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának vezetésével létrejött egy kutatási konzorcium. Az igazgató jelezte, a hazai

lakosság több mint 50 százaléka valamilyen heveny vagy krónikus szív- és érrendszeri betegségben hal meg,

ezért a projektnek nagy a tudományos és népegészségügyi jelentősége.

„Létrehozunk egy kutatási infrastrukturális központot, amely sejt-, szövet-, kisállat-, nagyállat szinten vizsgálhatóvá teszi ezeket a szívbetegségeket. Másrészt modern képalkotó technikai – CT-, MR-, PET-CT-, szívultrahang-vizsgálatok – fejlesztések történnek, amelynek informatikai hátterében egy úgynevezett strukturált leletező adatbázis áll.”

Ez lehetővé teszi, hogy a szívultrahangos vizsgálatok leleteiből tudományos megfigyeléseket is készítsenek – mondta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

„Strukturáltan lehet például számos speciális infarktusos esetet egyszerre vizsgálni, nagy vizsgálatba bevonni, adatokat kiértékelni.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×