eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Soha nem látott eredmény Magyarországon

Soha nem látott eredmény Magyarországon

Csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon, tavaly már 4 ezreléknél is kevesebb volt azok száma, akik nem élték meg az egy éves kort. A gyerekgyógyászok szerint még van hova javítani a számokat.

A 2015-ös adatokhoz képest 7, a 2013-as eredményekhez viszonyítva pedig 25 százalékkal kevesebb csecsemő halt meg egy éves koráig tavaly. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint ez közös siker, osztoznak abban a perinatológusok, a csecsemő- és gyermekgyógyászok, a védőnők valamint a szakdolgozók, de fontos tényező az elmúlt években végrehajtott ötmilliárd forintos műszerbeszerzés, amelynek révén az ország 21 koraszülött-osztálya újult meg.

Szabó Attila szerint az eszközpark fejlesztését folytatni kell, és

szükséges a magas színvonalú orvosképzés megőrzése, a szakdolgozói létszám emelése, továbbá a teljesítményvolumen-korlát eltörlése.

Ez utóbbi azt jelentené, hogy korlátlan számú vizsgálatot és beavatkozást végezhetnének az orvosok a gyerekek esetében.

Szabó Miklós, az egészségügyi szakmai kollégium neonatológiai tagozatának vezetője arról beszélt, soha Magyarországon nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalandósági mutató, ez a jó eredmény pedig az elkövetkező öt-tíz évben csak akkor tartható meg, ha a koraszülöttek, újszülöttek,csecsemők gyógyítása egy deklarált nemzeti stratégia mentén folyik, egyúttal, ha megújul az adatgyűjtés folyamata.

Az orvosok szerint kiemelkedő jelentőségű a család- és újszülöttbarát kórházi ellátás, valamint a korai anyatejes táplálás lehetőségének megteremtése, és az, hogy nagyobb finanszírozást kapjanak a szakterülettel foglalkozó kutatások.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×