INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

kanyaró

járvány

hódmezővásárhely

oltás

kórház

Kanyaró: oltást és védőfelszerelést sem kaptak a kórházi dolgozók

Kanyaró: oltást és védőfelszerelést sem kaptak a kórházi dolgozók

InfoRádió

Bár Makóról többek között hozzájuk irányítják a betegeket, a vásárhelyi kórház dolgozói még sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a kanyaró ellen, pedig ezt a tiszti főorvos szükségesnek nevezte.

A kanyaróhelyzet miatt levelet küldött Sipka Balázs, a hódmezővásárhelyi kórház sebészeti osztályának rezidense Oroszi Beatrixnek, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójának. Mint írta, bár a makói kórházból, ahol a múlt héten fertőzött beteget és egészségügyi dolgozókat is találtak, átirányítják a betegellátást többek között hozzájuk,

a vásárhelyiek nem kaptak még kanyaró elleni védőoltást

- derül ki a Délmagyar.hu cikkéből.

A rezidens szerint a fertőzés elkerülésére igazoltan nem alkalmas orr-szájmaszkon, valamint a látogatási tilalmon és az alapvető higiénés szabályok betartásán kívül semmi nem védi őket a fertőzéstől. Emlékeztetett: az országos tiszti főorvos korábban kijelentette, hogy veszélyeztetettek azok az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el.

Válaszában Oroszi Beatrix azt írta, jelenleg a járvány egy egészségügyi intézményt érint. Ezenkívül Csongrád megyéből péntek délig még két kanyarógyanús esetet jelentettek, akiknél a laboratóriumi vizsgálat megerősítette a kanyaró diagnózisát, tehát a megyében területi járvány nincs.

"Ha változik a járványügyi helyzet, jelezni fogjuk"

– fogalmazott a főigazgató, aki szerint jelen helyzetben az elsődleges dolguk a járvány helyben történő elfojtása, a kanyarós betegek környezetének védelme, tehát az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme, a területi járvány kialakulásának megelőzése. A következő lépés a fontossági sorrendben a hódmezővásárhelyihez hasonló helyzetben lévő egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése.

A főigazgató levelére Sipka Balázs annyit reagált: kórházukban még csak

fel sem térképezték

az egy oltással rendelkező munkatársakat, és nem osztottak védőfelszereléseket sem, miközben az ÁNTSZ állásfoglalása ezt előírja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018