eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Okos, aki kibogozza, mi is zajlik most a kéményseprési piacon

A lakossági mellett már egy cégalapítás segítésével az üzleti kéményseprési piacot is igyekszik letarolni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: a jelenlegi jogszabályok szerint az OKF csak a háztartások kéményeit tisztíthatja, ellenőrizheti. A vállalkozások kéményeit pedig az a néhány kéményseprőcég vizsgálhatja felül, amelyik még működőképes maradt az országban.

A lakossági kéményseprés ingyenes, a társaságok füst elvezetőinek vizsgálatáért viszont egyes cégek kéményenként akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek - emlékeztetett a Magyar Nemzet. 

Az érdekképviseleti vezető úgy véli:

az OKF most egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, magánvállalkozásként feltüntetett, egyelőre bejegyzés alatt álló cég segítségével igyekszik betörni az üzleti piacra,

miközben ma még a lakossági ügyfelek kiszolgálásához sincs elegendő szakembere.

Vámos Csaba kifejtette: abban az esetben, ha elkezd működni az új cég, amelyben másodállásban dolgozhatnak majd az OKF kéményseprői, meglehetősen furcsa és törvénysértő helyzet állhat elő.

Megjelenhet például napközben egy OKF-es kéményseprő a lakásban, hogy ingyenesen elvégezze a kéményellenőrzést. Akkor viszont, ha kiderül, hogy a lakcímre egy vállalkozás is be van jelentve, közölheti a szakember a tulajdonossal, hogy nem végzi el térítésmentesen a vizsgálatot, hanem azt meg kell rendelnie egy piaci társaságtól, s ekkor ajánlhatja azt a céget, ahol a munkaideje lejárta után másodállásban dolgozik.

Akkor pedig, ha az ügyfél mégsem rendeli meg a több tízezer forintos szolgáltatást, később visszatérhet a címre az OKF embere, hogy mint szakhatóság megbüntesse a renitens kuncsaftot. Ilyenkor pedig a tulajdonos csak az OKF-hez fordulhat a panaszával, mert ez a szervezet gyakorolja önmaga felett a hatósági ellenőri szerepkört is.

Abban az esetben pedig, ha az ügyfél megrendeli az ellenőrzési szolgáltatást az OKF által ajánlott cégtől, akkor ugyanaz a szakember munkaidő után visszatérhet az adózók pénzéből beszerzett OKF egyenruhájában, a katasztrófavédelem autójával, illetve eszközeivel, hogy jelentős összegért egy magánvállalat alkalmazottjaként elvégezze a kéményellenőrzést.

A szakszervezeti vezető szerint nem kétséges, hogy az OKF „árnyékában és támogatásával” alakuló vállalat, amelybe az állami szervezet egyes esetekben elbocsátással fenyegetőzve toborozza a munkatársakat, az üzleti szektor letarolására készül.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×