INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

ombudsman

gyermekvédelem

gyermekotthon

vezető

leváltás

bántalmazás

Leváltották a bántalmazásokról elhíresült gyermekotthon vezetőjét

InfoRádió / MTI

Az ombudsman által is feltárt problémákkal, köztük a bántalmazásokkal összefüggésben rendőrségi eljárás indult a zalaegerszegi gyermekotthon több dolgozója ellen, és visszavonták az otthonvezető megbízatását - közölte a Zalai Hírlap.

A lap a gyermekotthonban az alapjogi biztos által végzett vizsgálat múlt héten nyilvánosságra hozott, komoly és rendszerszintű alapjogi visszásságokat feltáró eredménye kapcsán kereste meg a minisztériumot.

A szaktárca közölte: az elmúlt év második felében a zalaegerszegi speciális gyermekotthon beolvadt az esztergomi székhelyű Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskolába, ahol korábban is magas szinten folyt a speciális igényű gyermekek nevelése. Ebben az intézményben és a zalaegerszegi gyermekotthonban olyan beilleszkedési, magatartási, tanulási problémákkal küzdő fiatalok élnek, akik sem családi környezetben, sem korábbi gondozási helyükön nem tudtak megfelelni a társadalmi normáknak.

Az ombudsman és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálata is feltárta, hogy a zalaegerszegi gyermekotthonban a dolgozók és a növendékek, valamint a gyermekek között gyakori volt a szóbeli agresszió, több esetben előfordult fizikai bántalmazás is. Ezek megelőzése érdekében az integrált intézmény vezetője intézkedéseket tett; többen írásbeli figyelmeztetést kaptak, és volt, akinek megszüntették a munkaviszonyát.

Ezzel párhuzamosan a megyei rendőr-főkapitányság két gyermekfelügyelő és két nevelő ellen indított eljárást, az integrált intézmény vezetője pedig visszavonta a korábbi otthonvezető megbízatását. A szóbeli agresszió megakadályozása érdekében tréninget indítanak a dolgozók és a gondozottak részére - jelezte a minisztérium.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018