eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bűncselekményt követhetett el a szülésért pénzt követelő orvos

Bűncselekményt követhetett el a szülésért pénzt követelő orvos

Bűncselekményt is elkövethetett az az orvos, aki a Semmelweis Egyetemen állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Az Egyetem vizsgálatot indított, az ügyvéd orvosetikai és jogi problémákról beszél.

Akár büntetőjogi következménye is lehet annak, ha egy ügyeletes orvos egy a társadalombiztosítás által támogatott betegtől pénzt kér egy sürgősségi beavatkozásért – mondta az InfoRádiónak egy egészségügyi kérdésekkel és műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd, arra reagálva, hogy ez nemrég megtörtént a Semmelweis Egyetem II. számú szülészeti-nőgyógyászati klinikáján. Ábrahám László szerint az ügy orvosetikai és jogi kérdéseket is felvet.

"Orvosetikailag ez döbbenetes példája annak, hogyan nem szabad egy orvosnak viselkednie. Főleg akkor nem, amikor egy államilag finanszírozott intézményben, sürgősségi ellátásban, egy tb-jogosult szülő nővel szemben érezteti azt, hogy a műtőért és a személyzetért fizetni kell. Szerintem ez

büntető törvénykönyvi tényállást is megvalósíthat.

Lehet például csalás is, mert aki mást tévedésben tart jogtalan haszonszerzés érdekében, az csalást követ el" - mondta az ügyvéd. 

A sürgősségi császármetszésen átesett nő a Másállapotot a Szülészetben elnevezésű Facebook-csoportban tett bejegyzést. Ebből idézünk:

"Pár hete a Semmelweis Egyetem Klinikáján (...) „ született a kislányunk sürgősségi császárral, az ügyeletes főorvos és egy rezidens doktornő műtött. (...) fogadott orvosom éppen síelt (...) Reggel megjelent a főorvos. A sablonkérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd a varratszedésnél rendezzük, neki van egy »költsége«, mert a műtőben lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van  »bérleti díja«..."

A nő azt is megosztotta a bejegyzésében, hogy

az orvos 160 ezer forintot kért

a beavatkozásért.

Ábrahám László azt mondta, elképzelhető olyan helyzet, hogy egy magánkórházban az orvos bérli a műtőt, és olyan is megtörténhet egy praxisban, hogy az orvos fizet a műtőért és a személyzetért, de ez utóbbi csak akkor történhet meg, ha az orvosok magánorvosi tevékenysége folytatásaként egy klinikán vagy kórházban folytatja az ellátást. Ilyesmi azonban nem történhet meg állami intézményben, az állami ellátás keretében.

"Van a fővárosban olyan klinika, amely műtőt bérbe ad magánorvosoknak, akik ott végzik a műtéti tevékenységet, de ők azért a műtőért, a személyzetért fizetnek és a beteg is fizet" - mondta az ügyvéd.

Az ügyvéd azt is hangsúlyozta, hogy a jelenleg az orvosszakmai viták kereszttüzében álló és a rezidens szövetség által élesen bírált hálapénz mindig a beteg személyes ügye.

"A beteg adhat bárkinek pénzt a szabad elhatározásából, az utcasarki koldusnak és akár az orvosnak is - mondta -, de

az orvos nem kérhet pénzt."

A Semmelweis Egyetemen a II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított az orvos ellen. Merkely Béla, a klinikai központ elnöke erre az időre azonnali hatállyal felfüggesztette állásából az érintett szülész-nőgyógyászt.

Az intézmény azt is közölte, hogy további tájékoztatást csak a vizsgálat lezárása után ad – írták közleményükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×