eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az emberek fele hisz a Fidesz győzelmében

Izgalmasan alakult a politikai élet az elmúlt hetekben, de a pártok támogatottsága alig változott. A Fidesznek január és február között 26-ról 27 százalékra bővült a tábora, az MSZP megtartotta a 12 százalékos eredményét, a Jobbik 1 százalékpontot veszítve 11 százalékon áll – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatásából. Az olimpiai népszavazást kezdeményező Momentumot a válaszadók 1 százaléka említette.

Növelte táborát a Fidesz: a kormánypártot 27 százaléknyian támogatták a ZRI Závecz Research Intézet februári közvélemény-kutatása szerint. Az MSZP maradt 12 százalékon, a Jobbik 1 százalékpontot veszítve 11 százalékon áll. A DK 4-ről 5 százalékra növelte támogatottságát, az LMP – ahogyan az utóbbi hét hónapban mindig – továbbra is 3 százalékon áll.

Az emberek fele hisz a Fidesz győzelmében

A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot kapott, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani. Nem szerepelt a listán, de

a válaszadók spontán módon említették a Momentumot – 1 százaléknyian.

A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 35 százalék.

A politikai aktivitás nem nőtt, így a biztos pártválasztók csoportjába most is a szavazópolgárok egyharmada tartozik, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az elkötelezett választói közegben a Fidesz 48 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 17 százalékot ért el. A Demokratikus Koalíciónak 6 százaléka van, az LMP 4 százalékon áll. A biztos pártválasztók 1-1 százaléka támogatja a Kétfarkú Kutyapártot, az Együttet, a Liberálisokat és a Párbeszédet. 

A pártnélküliek 2,8 milliós csoportjából körülbelül 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány a jövő évi választások után is, nagyjából egymillióan viszont a távozását szorgalmazzák.

Másfélmillió választótól nagyon messze áll a politika,

nincsen rokonszenves pártjuk és arról sincsen véleményük, hogy a mostani kormány maradjon vagy menjen 2018 után – derül ki a felmérésből.

Bár a Fidesz tartósan, hatalmas fölénnyel vezeti a pártok rangsorát

mégsem egyöntetű az a várakozás, hogy megnyeri a 2018-as parlamenti választást.

Az emberek fele vélekedik úgy, hogy jövőre is a kormánypárt lesz a győztes: 20 százalékuk biztos ebben, 28 százalékuk valószínűsíti. Az emberek egyharmada kételkedik abban, hogy a Fidesz újrázni tud: 23 százalék szerint valószínűleg nem nyer, 8 százalék szerint biztos, hogy veszíteni fog. Sokan, 21 százaléknyian tanácstalanok a jövő évi parlamenti választás kimenetelét illetően.

A Fidesz hívei nagyon bíznak pártjuk 2018-as sikerében, hattizedük biztosra veszi, egyharmaduk feltételezi. Az MSZP és a Jobbik támogatóinak többsége (59, illetve 56 százaléka) azt gondolja, hogy a Fidesz nem fog nyerni, nagyjából egyharmaduk (32 illetve 35%) viszont a mostani kormánypárt győzelmére számít. A pártválasztásukban bizonytalanok 48 százalékának nincsen álláspontja a jövő évi választás kimenetelével kapcsolatban. Egyharmaduk számít arra, hogy a Fidesz ismételten megnyeri a voksolást, ennél kisebb hányaduk, egyötödük arra számít, hogy elveszíti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×