eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Felfüggesztik az olimpiai szerződések kifizetését - a nap hírei

A budapesti olimpia egységes támogatottságának helyreállítását sürgeti az ötkarikás pályázat vezetősége. Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Orosz közlés szerint megállapodás jött létre a kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között.

Felfüggeszti az olimpiai szerződések kifizetését a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., amíg helyre nem áll a budapesti olimpia egységes támogatottsága. Az olimpiai pályázat vezetőségének közleménye szerint a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei az ötkarikás játékok megrendezésére. A magyar kandidálás vezetése közleményében úgy fogalmaz: felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, ezért arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága. Pénteken a miniszterelnök és a főpolgármester abban állapodott meg, hogy a kormány és a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai külön egyeztetése után legkésőbb csütörtökön ismét találkoznak az ügyben egymással.

Az egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország megvalósítását nevezte céljának az MSZP elnöksége által miniszterelnök-jelöltnek javasolt Botka László. Szeged polgármestere Budapesten úgy fogalmazott: a szavazók többsége gyökeres változást akar. Botka László azt ígérte, soha többé nem hagyják választóikat cserben és nem kötnek szövetséget a Jobbikkal. Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy vélte: a Fidesz leváltható és meg fognak állapodni azokkal a pártokkal, amelyekkel lehet.

8 évben maximálná a miniszterelnökség időtartamát Magyarországon a Jobbik. Vona Gábor pártelnök ennek pozitív hatásai közé sorolta az egészséges versenyt és azt mondta: a politikai kultúra részévé tennék az önmérsékletet. Az ellenzéki politikus szerint a kormányzás kulcsszavának a szolgálatnak, és nem az uralkodásnak kell lennie.

Túlnyomó többséggel Gyurcsány Ferencet választották újra a Demokratikus Koalíció elnökének a párt tagjai. A DK az egyetlen olyan parlamenti párt, ahol az elnök személyéről nem szűk körben döntenek, hanem a párt minden tagjának van szavazati joga. A voksolás 3 hétig tartott. A párttagok döntése 2 évre szól.

Budapesten megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a Főpolgármesteri Hivatal. Az előrejelzések szerint vasárnap még kissé emelkedhet, de hétfőn már az egészségügyi határérték alatt maradhat a szálló por koncentrációja és a következő napokban is általában jó lesz a levegő minősége.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező munkája a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte. Magyar alkotás eddig egyszer, 1975-ben nyert Arany Medvét.

A család, a tanárok és a politika felelősségének tartja a gyerekek tehetségének kibontakoztatását az Országgyűlés alelnöke. Lezsák Sándor a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett parlamenti családi napon azt emelte ki, hogy nincs tehetségtelen ember, csak tehetségtelen politika. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy 1981-től minden évben többen halnak meg, mint ahányan születnek.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Edzők Társaságával a Testnevelési Egyetem Szenátusa a nyilvános ünnepi ülésen. Az eseményen doktorokat avattak és diplomákat adtak át. A rendezvényen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár méltatta az intézmény szakemberképzés iránti elkötelezettségét. Mocsai Lajos az egyetem rektora a mindennapos testnevelés bevezetésének, a sportlétesítmények építésének és a világversenyek megrendezésének fontosságát hangsúlyozta.

Megállapodás jött létre a kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között - ezt az orosz külügyminiszter közölte a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután ukrán, német és francia kollégájával egyeztetett. Szergej Lavrov hozzátette: a fegyvernyugvási egyezség a tervek szerint hétfőn lépne életbe. Angela Merkel német kancellár a tanácskozáson az Európai Unió, a NATO és az ENSZ hatékonyságának erősítését sürgette. Mike Pence amerikai alelnök arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kitart NATO-beli szövetségesei mellett, de elvárja tőlük a védelmi kiadások növelését. Simicskó István honvédelmi miniszter arról beszélt: az új amerikai kormány törekvései visszaigazolják a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×