eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kiberbűnözés ellen indított harcot a rendőrség

A kiberbűnözéssel szembeni hatékonyabb fellépést tartja az egyik fontos feladatának az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kiberbűnözési egység létszámát száz fővel növelik.

„Nem véletlenül fejlesztjük a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözéssel kapcsolatos tevékenységet. A számítástechnika elterjedése arra ösztökél bennünket, hogy a kiberbűnözési egységet száz fővel növeljük” - mondta az országos rendőr-főkapitány.

Papp Károly szerint az egyik nagy kihívás a következő években-évtizedekben nemcsak a magyar, hanem az európai és a világ rendőrsége számára is a kiberbűnözéssel szembeni hatékony és határozott fellépés.

„Ha a bűnözés nem ismer határokat, akkor ez abszolút igaz az informatika vonatkozásában” - fogalmazott.

Papp Károly közölte, hogy a Készenléti Rendőrségnél elkezdődött a toborzás erre a területre.

„Meglátjuk, hogy milyen lesz a jelentkezési aktivitás. A Belügyminiszter úr ígérete szerint

az átlagnál magasabb fizetést is tudunk biztosítani, akár még a piacihoz közelit is.

Sok olyan területe van a rendőri hivatás gyakorlásának – például az orvosaink, a közbeszerzési szakembereink körében –, ahol igyekszünk a piaci mértékhez igazítani az illetményeket” - tette hozzá az országos rendőr-főkapitány.

A vezető elmondta, hogy a magyar rendőrségen belül a Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi ügyekben is kapcsolatot tart, és nemzetközi ügyekben is nagyon komoly felderítő munkát végez. Megvannak azok a személyes és szervezeti kapcsolatai az Europollal, az Interpollal, az Európai Unió tagállamai nemzeti rendőri szerveivel, akikkel együtt tudnak dolgozni.

Papp Károly szerint nem szabad élesen elválasztani, hogy a felderítő tevékenységben például csak a titkosszolgálatok vagy a rendőrség bizonyos egységei vesznek részt. Hisz egy bizonyos idő után a műveleti munkába majd a nyílt eljárást folytató rendőri állományt is be kell kapcsolni – indokolta az országos rendőr-főkapitány.

„A kiberbűnözési főosztályt úgy állítottuk fel, hogy mind a bűnügyi operatív munka, mind a nyílt rendőri tevékenységnek az egységei együtt vannak, és nagyon összehangolt munkát kell végezniük szervezeten belül és szervezetek között” - hangsúlyozta Papp Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×