INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

balaton

zártkertek

átminősítés

borászat

önkormányzat

Feszültség a Balaton körül

Infostart

Ingatlanspekuláció miatt aggódnak a balatoni borászok. A zártkerti ingatlanok átminősítése leginkább a Balaton északi partján okoz feszültséget.

Miközben a balatoni zártkertek tulajdonosai örülnek, Csopak önkormányzata - a szőlőbirtokok védelmére hivatkozva - elégedetlen azzal, a parlament által meghosszabbított lehetőséggel, amely szerint év végéig illetékmentesen lehet művelés alól kivett területté átminősíttetni a zártkerti ingatlanokat - tudtuk meg az Otthontérkép elemzőjétől. Mester Nándor arra is felhívja a figyelmet, hogy az átminősített földterületeket az uniós állampolgárok is szabadon megvásárolhatják.

A zártkertnek elsősorban mezőgazdasági területek, bizonyos üdülők, rétek, hegyoldalak minősülnek – mondta az Otthontérkép elemzője. Mester Nándor hozzátette, a válságban a társadalom egy része elszegényedett, az ilyen zártkertekben talált menedéket.

„Noha a zártkert nem erre való, mégis lakófunkciókat is ellát.”

Mester Nándor példaként a Balaton északi partján fekvő települést, Csopakot említette, ahol az önkormányzat erősen harcol a zártkertek, a szőlőbirtokok átminősítése ellen, mert elvész a bortermeléshez szükséges szőlőtőkemennyiség és ahogy fogalmaztak: meg kell védeni az ingatlanspekulációtól a területet – idézte fel az Otthontérkép elemzője.

„Csopakon is nagyon régi szőlőterületek vannak, a gazdák szerint nem gazdaságos az újraültetésük, azt követelik, hogy azt kezdhessenek velük, amit szeretnének, vagyis átminősíthessék, mert akkor sokkal nagyobb a mozgásterük, már nem a földtörvény vonatkozik rájuk, hanem az ingatlanokról szóló egyéb rendelkezéssorozat.”

Mester Nándor elmondta, a termelés alóli kivonás az első lépés az átminősítéshez. Általában belterületté nyilvánítják ezeket.

„Valamit kell kezdeni, feszültség van. Azt az újdonságot kevesen említik, hogy uniós állampolgárok szintén megvásárolhatják ezeket a területeket és nincs ötéves elidegenítési tilalom.”

Az Otthontérkép elemzője kiemelte, reménykedni lehet, hogy az lesz hivatalos, ahogy a területet használják. Az országnak az az érdeke, hogy a kevéssé használt, elhanyagolt területeket felvirágoztassák, új funkciót találjanak neki és legyen valamilyen egyensúly. A helyi önkormányzatnak ebben nagy a szerepe, ezért Mester Nándor mindenkit arra buzdít: „verje az asztalt”, lakossági fórumokon tisztázzák ezeket a kérdéseket.

Kapcsolódó hang

170131 BEL1 1340 Balatoni zártkertek átminősítése SAS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018