eur:
394.74
usd:
371.13
bux:
66132.15
2024. április 16. kedd Csongor
Elképesztő sikert értünk el!

"Elképesztő sikert értünk el!"

A negyedik helyen végzett a világ legrangosabb szakácsversenyén a magyar csapat Lyonban. A Bocuse d`Or 24. országos világdöntőjén az öt különdíjból kettőt is elhozott Széll Tamás séf és három segítője.

„Elképesztő munka és elképesztő, hogy milyen fantasztikus sikert értünk el!”

Elképesztő sikert értünk el!

- nyilatkozta percekkel az eredményhirdetés után az InfoRádiónak Bíró Lajos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke Lyonból.

„Bekerültünk a gasztronómiai vérkeringésbe, számolni kell velünk, a hétköznapi életben is!”

Az elismerés újabb lendületet adhat annak a fejlődésnek, amely a hazai vendéglátást jellemezte a közelmúltban, és irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.

„Széll Tamás sikere megmutatja, mennyit lehet előrelépni, elindul egy rivalizálás. A séfek és a szakácsok elkezdeni fejlődni, új dolgokat bevezetni, a Bocuse d'Or technológiáiból sokan átvisznek a mindennapi életbe. Látják, hogy egy szakács ilyen sztár lehet, sokkal többen, sokkal igényesebbek jönnek a szakmába, mert látják, hogy van jövőképe” - fogalmazott Bíró Lajos.

A magyar csapat 1565 ponttal a negyedik helyet szerezte meg, és alig 16 ponttal maradt le a dobogóról.

„Egy valamit kell tudomásul venni, amikor az eredményeket nézegettük, hogy kiket előztünk meg, gasztronagyhatalmakat.

Megelőztük Franciaországot, Japánt, Svédországot, Dániát.”

A magyar csapat az öt különdíjból kettőt megnyert, az egyik – immár harmadik alkalommal – a legjobb promóciós plakát díja, illetve a Széll Tamás vezette csapatnak ítélték a legjobb hústálért járó különdíjat is.

A különdíj azért is különösen fontos, mert ez a fogás volt az idei jubileumi, három évtizedes történetre visszatekintő verseny kiemelt fogása – mondta el az InfoRádiónak a lyoni döntő egyik műsorvezetője, Jókuti András gasztroblogger, világevő.

„Az egész verseny témáját adta elsősorban, a harminc évvel ezelőtti legelső győztes ételre emlékezve: a bresse-i csirke rákkal. Ennek az ételnek a fődíját mi kaptuk, amire lehetünk büszkék, ahogy a negyedik helyre is, ami egészen lenyűgöző eredmény.”

Az első helyen az Egyesült Államok végzett, a második Norvégia, a harmadik Izland lett a Bocuse d'Or 2017-es világdöntőjén.

„Mindenki nagyon komolyan vesz minket, az egész verseny folyamán érezhető volt, hogy figyelnek minket.” Jókuti András hozzátette, bebizonyítottuk, hogy az elmúlt tíz év jó irány. „Jó a tendencia, ez egy következő állomás.

Aki volt negyedik, abból lesz előbb-utóbb dobogós is.

Amennyire a magyar gasztronómia étvágyát ismerem, már két év múlva. Az éttermek is igyekeznek egyre komolyabb színvonalat elérni. Nekünk van a régióban a legtöbb Michelin-csillagunk, a Bocuse d'Or élmezőnyében is szeretnénk megmutatni, hogy van keresnivalónk, itt van a helyünk” - mondta a gasztroblogger.

Elképesztő sikert értünk el!

Az idén 30. születésnapját ünneplő, kétévente megrendezett gasztronómiai megmérettetés zsűrije különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során.

A magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország mindössze harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt. Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjén, de a magyar csapat plakátja idén már harmadszor kapta meg a legtöbb közönségszavazatot – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×