eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ön kiigazodik a gyermekügyeletek labirintusában?

Nehéz eligazodni a gyermekügyeletek dzsungelében. A szülők nem mindig értik, miért küldik őket és gyermeküket az egyik ügyeletről a város másik részén lévőre. Ezen próbál segíteni a gyermeksors nevű honlap, amelyet egy fiatal ápoló hozott létre - számol be a Magyar Nemzet.

Az ügyeleteken dolgozó orvosok és ápolók napi szinten szembesülnek azzal, hogy a beteg gyerekükkel segítséget kereső szülők sokszor a fél várost bejárják, mire eljutnak a megfelelő helyre, ahol valóban segíteni tudnak a problémán. A szülők sokszor azt is nehezen derítik ki, épp melyik kórház az ügyeletes, és egyáltalán: milyen problémával hova kell menni - mutat rá cikkében a Magyar Nemzet.

Ezeket a problémákat ismerte föl egy fiatal ápoló, és csapatával létrehozott egy olyan internetes oldalt, amely a szülőket könnyen eligazítja a gyerekügyeletek dzsungelében.

A Gyermeksos.hu ötlete 2015 nyarán született, és az információs portál valamivel több mint egy éve indult – mondta a lapnak Németh Franciska, aki a Szent János Kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályának ambulanciáján dolgozik.

A kisgyerekesek problémáit gyakorló ápolóként ismerte meg: akkor szembesült vele, mennyire nehéz helyzetben vannak a családok, ha a kicsik rosszullétekor vagy balesetekor lépniük kell. Dolguk valóban nehéz, mert az ügyeleti beosztás közadat ugyan, bárki olvashatja, viszont nagyjából 60 oldalas dokumentumról van szó. Nehezen képzelhető el, hogy bárki ki tudjon igazodni rajta úgy, hogy közben a karjában zokog beteg vagy sérült gyereke.

Hogy az ilyen problémák mennyire gyakoriak, jól mutatja, hogy Németh Franciska szinte minden műszakban találkozott olyan családokkal, amelyek már a harmadik kórházat járták meg, mire a megfelelő helyre kerültek. Főleg emiatt látta nagy szükségét, hogy elindítsák az oldalt.

Portáljukon van lista az ügyeletes gyógyszertárakról is.

A Gyermek SOS oldalon egyelőre a budapesti és Pest megyei ügyeleti rend található, de az oldalt szeretnék országossá tenni, és akár a felnőtt- ügyeletekre is kiterjeszteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×