INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

a nap legfontosabb hírei

államháztartás

többlet

Százezer eurós nyomravezetői díj a berlini merénylet ügyében - a nap hírei

InfoRádió

November végéig több mint 59 milliárd forint volt az államháztartás többlete. Nemzetstratégiainak minősíti az MVM tulajdonszerzését az Első Nemzeti Közműszolgáltatóban a kormány.

Százezer eurós nyomravezetői díjat tűztek ki a német hatóságok a berlini merénylet gyanúsítottjára. A német főváros legfőbb ügyészsége korábban nemzetközi körözést adott ki a hétfő esti merénylet új, 24 éves gyanúsítottja ellen. A feltételezett elkövető egy tunéziai származású elutasított menedékkérő. Igazolványát abban a kamionban találták meg, amivel a merénylő hétfő este a tömegbe hajtott a berlini karácsonyi vásáron. A tragédiának 12 halálos áldozata és 45 sebesültje van. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A hivatalos tájékoztatás alapján nincs magyar állampolgár a berlini terrortámadás eddig azonosított áldozatai között - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke. Menczer Tamás kiemelte: a hivatalos információk alapján a 12 halálos áldozat közül hatot azonosítottak, valamennyien németek. Hozzátette: egy könnyebben megsérült magyar érintettről tudnak továbbra is, aki kedd reggel elhagyhatta a kórházat.

Az első 11 hónapban 59 milliárd 300 millió forint volt az államháztartás többlete - erősítette meg részletes jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tavaly 970 milliárd forintos deficit halmozódott fel november végéig, jelentős részben az uniós támogatások magyarországi megelőlegezése miatt. Egy évvel korábban a tizenegyedik havi deficit 154,5 milliárd forint volt. Lényegesen növekedtek az elmúlt évhez képest a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek. A kiadási oldalon a többi között csökkentek a társadalombiztosítási ellátásokhoz történő hozzájárulások és a kamatkiadások.

Nemzetstratégiainak minősíti az MVM tulajdonszerzését az Első Nemzeti Közműszolgáltatóban a kormány - derült ki a Magyar Közlönyből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciót nem vizsgálhatja majd a Gazdasági Versenyhivatal. Az állami közműholding idővel nemcsak a gáz felhasználókat szeretné majd ellátni, hanem az áram- és távhő fogyasztókat is, sőt korábban egyéb közműszolgáltatások központosításáról is szó volt. A kormány nem sokkal korábban nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette azt is, hogy az ENKSZ megszerezze az EDF Démász 100 százalékos tulajdoni részesedését, és a tranzakciót is bejelentette. Ezt részben az MVM által folyósított hitelből finanszírozza a közműholding.

Megvásárolja a horvátországi Splitska Banká-t az OTP. A pénzintézet a BÉT honlapján arról tájékoztatott, hogy az akvizíciónak köszönhetően a csoport horvátországi piaci részesedése 10 százalékra nő. A tranzakció pénzügyi zárása 2017 nyarán, míg az integráció egy évvel később történhet meg. A Splitska Banka a horvát bankszektor ötödik legnagyobb szereplője.

Jövőre több joggyakorlat-elemzést is végez majd a Kúria - mondta a testület elnöke. Darák Péter az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, várhatóan vizsgálni fogják, hogy egyes büntetőügyekben miért nem egységesek a büntetéskiszabások. Kijelentette: az indokolható különbségeknél nagyobb eltérés látszik. Elmondta: gondot jelentett, hogy milyen bűncselekmények büntetéskiszabását vessék össze a szakemberek. Az egyik vélhetően a költségvetési csalás, a másik a rablás alapesete lesz.

Újabb ajánlásokat fogalmazott meg a lengyel hatóságok számára az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint az elmúlt hónapok lengyelországi fejleményei komoly aggodalomra adnak okot. Az utóbbi időben számos bírálat érte a varsói kormányt, amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Az Európai Bizottság szerint rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot Lengyelországban. Andrzej Duda államfő szerdán iktatta be a taláros testület új elnökét.

Parlamenti együttműködésről szóló megállapodást kötött a kormányalakításra készülő szociálliberális koalíció pártjaival a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta: a megállapodás a felek törvénytervezeteinek kölcsönös támogatásáról szól. A törvényhozásban 6 és fél százalékos mandátummal rendelkező RMDSZ vállalja, hogy támogatja a román kormány törvénykezdeményezéseit. A koalíció közben Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra.

Már 5 halálos áldozata van az M3-as autópályán szombaton történt buszbalesetnek. Mára virradóra életét vesztette az a középkorú nő, akit kedden az egri Markhot Ferenc Kórházból vittek át a miskolci Megyei Kórházba. Csiba Gábor, az intézmény főigazgatója elmondta: a sérült válságos állapotban került a kórházba és már nem tudták megmenteni az életét. Szólt arról is, hogy korábban az intézményben két másik életveszélyes sérültet is kezeltek, egyikük meghalt, de a másik beteg állapota már stabilizálódott.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018