INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

inforádió

aréna

darák péter

kúria

Darák Péter: az egyenlőtlen büntetéseket vizsgálja a Kúria

Darák Péter: az egyenlőtlen büntetéseket vizsgálja a Kúria

InfoRádió

Jövőre is több joggyakorlat-elemzést is végez majd a Kúria, de várhatóan vizsgálni fogják, hogy miért nem egységesek a büntetések az egyes büntetőügyekben - mondta Darák Péter. A Kúria elnöke este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

A kollégiumokkal közösen dönti el január elején a Kúria, hogy milyen joggyakorlat-elemzést végez – mondta Darák Péter. A Kúria elnöke jelezte, mindenképpen vizsgálni fogják a büntetéskiszabás területi egyenetlenségeit.

„A Kúria egy kollégiumi véleménye foglalkozik a súlyosító és enyhítő körülmények lehetséges körével, bizonyos ügyekben lehetnek bizonyos fokú eltérések. De az, hogy száz fellebbviteli ügyből 95 esetében enyhítés következik be, azt mutatja, hogy az indokolható különbségeknél nagyobb az eltérés.”

Darák Péter hangsúlyozta, közzé lehet tenni jó és rossz példákat. Olyat, ahol indokolt és olyat is, ahol semmi nem magyarázza azt, hogy jelentősen eltérő büntetéseket szabtak ki – tette hozzá a Kúria elnöke.

„Gondban voltunk, milyen bűncselekmények milyen büntetéseit vessünk össze. Arra jutottunk, kellene egy viszonylag objektív jellegű bűncselekmény, ez valószínűleg a költségvetési csalás lesz és kell olyan is, amelyben személyi körülmények is előfordulnak, az pedig a rablás alapesete lesz. Ezeken keresztül vizsgáljuk az ország büntetéskiszabási gyakorlatát, és a bírói szervezet levonja a tanulságait” - mondta Darák Péter.

Kapcsolódó hang

Darák Péter: a Kúria megvizsgálja, miért egyenletlenek a büntetéskiszabások
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018