eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vita a Jobbik európai béruniós kezdeményezéséről

Európai polgári kezdeményezést indít a Jobbik annak érdekében, hogy a bérkiegyenlítés is jelenjen meg az uniós alapelvek között. A Fidesz szerint azonban ha a Jobbik tehetné, akkor a baloldalhoz hasonlóan felszámolná a polgári kormány bérfejlesztéseit.

A Jobbik európai béruniót követel - mondta sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök. A kezdeményezés célja, hogy

az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét az Európai Unió alapelveinek sorába illessze be a közösség.

Vona Gábor szerint ugyanis a magyar emberek azt várták az uniós csatlakozástól, hogy többet fognak keresni, de csalódniuk kellett, mert Nyugat-Európát csak a saját gazdasági érdekei motiválták a keleti bővítésben. Ezért indít európai polgári kezdeményezést a Jobbik. Azt akarja elérni, hogy a bérkiegyenlítés uniós alapelv legyen.

Hét tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze ezt a témát. Egyébként nem először bukkan fel ez a Jobbik retorikájában. 2014-ben az európai parlamenti választás előtt azzal a szlogennel kampányoltak, hogy "Európai jogokat, európai béreket Európa közepén". Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője 2014. május 13-án az InfoRádió Aréna című műsorában próbálta elmagyarázni, hogy ez mit jelent.

"Ez európai jövedelmet jelent - mondta a jobbikos politikus. - Adottnak vesszük, hogy a magyar ember arra jó, hogy összeszerelő üzemekben hatvanezer forintért teljes munkajogi jogfosztottságban dolgozzon. Meg kell csinálni azt a felülről irányított polgárosítást, amelyet már a rendszerváltás után el kellett volna kezdeni. Kisvállalkozásokat, családi vállalkozásokat kell támogatni, hogy ott az emberek méltóságteljes munkát adjanak magunknak, a családtagjaiknak és másoknak is. Illetve a mezőgazdaságot és a vidéket kell olyan helyzetbe hozni, hogy az emberek gazdálkodásból meg tudjanak élni. A multicégeket pedig rá kell kényszeríteni arra, hogy egy magyar dolgozó ugyanannak a cégnek a magyarországi telephelyén ne kereshesse az ötödét annak, amit mondjuk Németországban vagy Ausztriában."

Érdekes felidézni, hogy a Jobbiktól ideológiai szempontból nagyon messze, és akkor még közösen politizáló Együtt-PM 2014-ben pontosan ugyanezzel kampányolt. Jávor Benedek európai parlamenti képviselőjelölt plakátjain az a szlogen volt olvasható, hogy „Ne csak az áraink, a fizetésünk is legyen európai".

A Fidesz közleményben reagált Vona Gábor bejelentésére. A kormánypárt szerint a Jobbik a baloldalhoz hasonlóan

felszámolná a polgári kormány bérfejlesztéseit,

amit egyébként meg sem szavazott a parlamentben. A közlemény kiemeli, hogy a reálbérek 2010 óta folyamatosan emelkednek, a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér pedig jövőre 15, illetve 25 százalékkal nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×