eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem tudni tervezett magyarországi terrorcselekményről

Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi Györgyöt az M1-en azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 49-en megsérültek, többen súlyosan.

A főtanácsadó azt mondta: amellett, hogy nincs magyarországi konkrét terrorcselekményre vonatkozó információ, a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és "ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát".

A berlini esettel kapcsolatban megjegyezte: bár a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, ezek "megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten", vagyis viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.

Bakondi György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben Belgiumban sikerült őrizetbe venni olyan kiskorúakat, akik robbantásos merényletet akartak elkövetni, és Németországban is megelőztek több merényletet.

Tájékoztatást kér a nemzetbiztonsági bizottság

Azonnali tájékoztatást kér az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a berlini és az ankarai merénylettel, valamint a zürichi lövöldözéssel összefüggésben.

Molnár Zsolt (MSZP)  elmondta: a történtek miatt írásbeli kérdéssel fordult az Információs Hivatalhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Terrorelhárítási Központhoz.

Hozzátette: emellett a kormányzati szerveket és az érintett hatóságokat arra kéri, adjanak tájékoztatást a lakosság számára az európai és a magyarországi biztonsági helyzetről, különösen az ünnepekre tekintettel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×