INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

katolikus egyház

punk gemma

kitüntetés

Pro Ecclesia Hungariae-díjjal tüntették ki Punk Gemma

Infostart

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae-díjjal tüntette ki Punk Gemma ciszterci apátnőt, aki hetven éve vezeti a ciszterciek női ágának magyar közösségét. Az elismerést a testület nevében Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát adta át szombaton Érden.

Punk Gabriella, szerzetesi nevén Gemma 1927. március 31-én született Zircen. 1945. december 16-án lépett be a ciszterci rendbe, egy évre rá, 1946. december 17-én fogadalmat tett. Ezzel egy időben - a közösség legfiatalabb tagjaként - rendtársai három évre, majd 1949-ben életre szólóan elöljárójukká választották - olvasható az MKPK közleményében.

1950-ben megvonták a bakonyboldogasszonyi monostor működési engedélyét, de az apátnő már a feloszlatás után fél évvel összegyűjtötte rendtársait, és megszervezte Érden, valamint budapesti magánlakásokban a rejtett szerzetesi életet. A közösséget alapító Naszály Emillel szerzeteseket bújtatott.

Apátnővé benedikálását Endrédy Vendel apát 1971. december 15-én titokban végezte Pannonhalmán, és saját apáti keresztjét adta át számára - írták.

"Punk Gemma sokak számára élő magyarázata mindannak, amit Szent Benedek Regulájában az apát feladataként határoz meg: a közösség vezetése az istenkeresésben, a tekintély alázatos gyakorlása. Olyan elöljáró, akiben egyszerre van jelen az atya keménysége és a mester jósága" - olvasható a közleményben.

Életművét a következő nemzetközi és magyar kitüntetésekkel ismerték el: 1982-ben megkapta a Lilienfeldi Érdemkereszt arany fokozatát, 1992-ben Nemzetközi Szent Rita-díjjal, 2006-ban Parma Fidei - a Hit pajzsa díjjal tüntették ki. 2008-ban Érd Város Díszpolgára lett, 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata díjat, 2015-ben pedig Mindszenty emlékéremmel jutalmazták.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018