INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

hpv

méhnyakrák

vírus

vakcina

méhnyakrák-szűrés

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

Infostart / InfoRádió

Péntek éjfélig még kérhető a méhnyakrák elleni vakcina; a térítésmentes védőoltásra azok a lányok jogosultak, akik a 7. osztályba járnak.

Az iskolákban 2014 szeptembere óta kérhető a humán papilloma vírus elleni oltás a 7. évfolyamra járó, a 12. életévüket már betöltött lányok számára. Az ÁNTSZ szerint a szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni. Az országos program bevezetése óta minden évben a térítésmentes oltásra jogosult gyerekek szülei közül több mint 75 százalékuk élt az igénylés lehetőségével. Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta: eddig már százezren kapák meg az oltást.

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

A védettséghez két oltást kell beadni, hat hónap különbséggel. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében. Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, évente 400 nő halálát okozza a daganat és 1200 új esetet diagnosztizálnak.

További információkat itt olvashat.

Kapcsolódó hang

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018