eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lesz pénz a Démétér Ház bővítésére

A daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház bővítésére, valamint a Hagyományok Háza fejlesztésére, s kárpátaljai kirendeltségének létrehozására biztosít többletforrásokat a kormány.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a Szent László Kórház területén működő Démétér Ház bővítésére 42 millió forintot csoportosítanak át az idei költségvetésben. A 2006-ban létrejött Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak.

A Démétér Alapítvány Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát kérte fel a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló Démétér Ház bővítésének fővédnökévé. Az erről szóló megállapodást december elsején írta alá az államtitkár és Kriván Gergely, az alapítvány elnöke.

Emellett a Hagyományok Háza kárpátaljai kirendeltségének létrehozására 20 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök.

Egy másik kormányhatározat szerint a kormány döntött a Hagyományok Háza mint a Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézményének megerősítéséről, az ezzel kapcsolatos közfeladatai bővítéséről és az ehhez szükséges források megteremtéséről is. Erre az idei költségvetésben 145,4 millió forint egyszeri átcsoportosításáról döntöttek. Ezen felül a Hagyományok Háza szakmai és stratégiai programjainak megvalósítására jövő évtől beépülő jelleggel csaknem 497 millió forint többletforrást biztosítanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×